xcounter
#

Індія не може випускати власні танки Arjun, бо Німеччина прострочила виробництво двигунів

15103
Arjun Mk1A
Arjun Mk1A

У Arjun Mk1A використовується двигун від MTU, а це доволі поганий дзвінок, бо ця компанія також виробляє двигуни для Leopard 2 та багатьох інших бойових машин

Ще у 2020 році міноборони Індії розпочала закупівлі власних модернізованих основних бойових танків Arjun Mk1A. Загалом у 2021 році було заплановано закупити 118 одиниць за 907 млн доларів, з виготовленням всіх машин до 2027 року.

Але, як повідомляє Janes, реалізація планів під загрозою через брак двигунів, які мали постачатися Німеччиною. Як повідомив виданню представник Організації оборонних досліджень та розробок (DRDO), з постачанням двигунів MTU MB 838 Ka-501 V10 виникли проблеми. Й німецькій компанії знадобиться ще мінімум чотири роки для того, щоб почати виробництво цих силових агрегатів.

Читайте також: Франція та Греція заблокували купівлю Bayraktar TB2 для ЗСУ за гроші ЄС – ЗМІ
Arjun Mk1A
Arjun Mk1A (джерело: Janes)

Поки у MTU ніяк не прокоментували цю інформацію. Хоча дійсно було б доволі цікаво почути позицію німців, бо цей двигун є 10-циліндровою версією MTU MT-883, який встановлений на корейських K2 та французьких Leclerc, а також планувався до встановлення на турецький Altay, який зрештою також має отримати двигун власного виробництва.

Й у будь-якому випадку, дуже схоже, що німецький виробник двигунів взагалі залишиться без індійського контракту. Бо одразу у планах Індії використання силових агрегатів від MTU було проміжним варіантом й у наступній версії Arjun планувалось встановити власні двигуни Datran 1500, який розробляється з 2010 року та станом на 2023 рік вже пройшов перші випробування.

Й довести Datran 1500 до готовності до серійного виробництва планується, як зазначили у DRDO, протягом найближчих трьох років. Тобто на рік раніше ніж можливо отримати MTU MB 838 Ka-501 V10.

Але загалом така ситуація є доволі поганим дзвінком відносно німецького виробника двигунів, який зустрівся з наявними проблемами у виконанні контрактів. Й справа в тому, що MTU - генеральний виробник танкових двигунів у Європі. Бо MTU це про двигуни для Leopard 2, PzH 2000, Boxer, Puma, ASCOD та багатьох інших бойових машин. Й від об'ємів роботи цього підприємства залежить буже багато чого у загальній обороноздатності країн НАТО.

Читайте також: Чи дійсно в Ірану є можливість передати одразу 400 балістичних ракет типу Fateh-110 до РФ