xcounter
#

Безпілотні "нічні відьми" на сучасних У-2: що вони можуть і чи спрацюють

Літак Skyranger (фото: Skyranger)
Літак Skyranger (фото: Skyranger)
16920

Україна використовує перероблені легкомоторні літаки для ударів по ворогу і не факт, що мова йде про дрони-камікадзе

Російські воєнкори опублікували фото з дроном, який був перероблений з легкомоторного літака. Де саме впав цей БПЛА та з яких причин не повідомляється, але видих уражень на літальному апараті немає.

Також дрон був оснащений повноцінним авіаційним боєприпасом у вигляді ОФАБ-100-120, який був встановлений на тримачі нестандартної конструкції. Також дрон оснащений камерою на стабілізованому підвісі, а апаратура зв'язку та дистанційного управління розміщується у кабіні.

Читайте також: Одна з країн провела "прощальні" стрільби зі своїх винищувачів F-4 Fantom ракетами AGM-142 Popeye​
Skyranger дрон легкомоторний

Щодо самої моделі літака, то мова йде про SkyRanger у версії Swift, про що говорить "коробчаста" форма фюзеляжу, а також вінглети на закінцівках крила.

SkyRanger Swift
SkyRanger Swift

Ці літаки доволі популярні у світі завдяки дуже низькій ціні, а з'явились у 1990 році завдяки зусиллям французької компанії Best Off. Але ліцензії на їх виробництво отримали компанії в інших країнах, зокрема у США та Україні. Сам літак відрізняється, простотою конструкції, експлуатації та пілотування, а також низькою ціною.

Зокрема мінімальний комплект SkyRanger Swift, який необхідно зібрати самому, коштує у США до 30 тисяч доларів за планер і ще у 23 тисячі обійдеться двигун Rotax 912 UL на 80 к.с. Звісно, якщо купувати вживаний, то можливо витратити ще менше коштів. Зокрема знайти такий літак у льотному стані можливо за вдвічі меншу ціну.

Повертаючись до зразка, що впав на території противника слід звернути увагу на те, що навряд мова йде про те, що це дрон-камікадзе. Зокрема конструкція кріплення, як здається, дозволяє здійснити скидання бомби.

Skyranger дрон легкомоторний

А на фюзеляжі є мітки, які дуже сильно нагадують те, що малюють на бойових літаках після виконання успішних завдань. І якщо припущення вірне, то на рахунку цього дрона, як мінімум чотири успішно уражені об'єкти у вигляді стаціонарних цілей.

Skyranger дрон легкомоторний

Також уваги заслуговує оптико-прицільна та оглядова станція, яка встановлена на повноцінному підвісі. Використання таких речей, об'єктивно, навряд чи доцільно у дроні, який має здійснити свій єдиний, хоч і доволі яскравий політ. Але значно збігається з використанням дрона у якості багаторазового бомбардувальника.

Skyranger дрон легкомоторний

Таким чином такий дрон, скоріше, відсилає до досвіду Другої світової війни, де у СРСР з жовтня 1941 по 1945 рік діяв 46-й нічний бомбардувальний авіаційний полк, льотчиці якого відомі, як "нічні відьми".

І хоча історія їх бойового шляху певною мірою міфологізована, але мова йде про 23 672 бойових вильотів та 23 герої Радянської Союзу серед особового складу. Цей полк був озброєний літаками У-2 (По-2), який міг нести до двох ФАБ-100.

Раїса Аронова нічні відьми у-2
Старший льотчик 46-го гв. нбап Раїса Аронова на фоні У-2

Таким чином не дивно, що по суті аналогічні засоби, які свого часу допомагали бити нацистів, допомагають тепер бити й рашистів.

Зазначимо, що характеристики SkyRanger дозволяють говорити про доволі цікаві можливості дрона на його базі. Бо, залежно від версії, мова йде про близько 300 кг корисного навантаження, з яких на паливо припадає до 40-60. А максимальна дальність польоту становить 720 км.

Читайте також: Що це за далекобійна зброя від США, яка "не спрацювала в Україні"