xcounter
#

Що це за далекобійна зброя від США, яка "не спрацювала в Україні"

7196
GLSDB, фото — Saab
GLSDB, фото — Saab

Йдеться про наземну версію зброї "повітря-поверхня", і цю тему у США підняли вже на рівні офіційних осіб

Заступник міністра оборони США із закупівель та забезпечення Білл ЛаПланте під час нещодавнього форуму глобальної безпеки від Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS) розповів про те, що одне з видів далекобійного озброєння, яке Сполучені Штати відправили Україні у рамках оборонної допомоги, виявилося неефективним.

ЛаПланте не називає, що це за зброя, але водночас дає детальний його опис. "Одна компанія, не буду казати хто це, придумала дуже класну ідею взяти зброю класу "повітря-поверхня" і зробити його наземну версію, і це була б далекобійна зброя", — відзначає він, і згодом зауважує, що коли цю зброю відправили в Україну, то вона "не спрацювала на полі бою". На цю заяву звернуло увагу видання The War Zone, саму заяву ЛаПланте можна послухати на відео нижче з 53:21:

Читайте також: Чи можна Paveway IV для ЗСУ скидати з F-16, і що може збільшити дальність бомб

ЛаПланте розповідає, що зробили цю зброю "так швидко, як тільки змогли". "Ми сказали: дивіться, просто перевірте безпеку" — наголошує він. І після того, як це озброєння було готово, його відправили в Україну, щоб наше військо мало більше можливостей завдавати ударів по російських окупаційних військах на відстані у понад 140 км.

Втім, зброя виявилася неефективною через низку причин, пояснює ЛаПланте. Йдеться як про електромагнітні завади, TTP (tactics, techniques, and procedures — тактика, техніка та процедури), DOTML (the doctrine, organization, training, and materiel — доктрина, організація, тренування та матеріали). "Це просто не спрацювало. І що трапляється, коли ви відправляєте щось людям, які борються за своє життя, і це не працює — вони пробують це три рази й потім просто викидають його. Що ж, це трапилося", — відзначає ЛаПланте.

І хоча він не називає конкретно, що ж це за зброя, але з урахуванням, що це наземна версія зброї "повітря-земля", і що це далекобійне озброєння, то, ймовірно, йдеться про GLSDB, яка є по суті гібридом двигуна від некерованого реактивного снаряда M26 і плануючої бомби GBU-39/B від Boeing та Saab. Ця зброя наразі не перебуває на озброєнні американського війська, і Україна стала першою, хто протестував її в складних умовах поля бою.

Нагадаємо, що про передачу цього озброєння було оголошено ще на початку 2023 року в одному з пакетів оборонної допомоги на 2,175 млрд доларів, з того часу терміни поставки GLSDB в Україну декілька разів зміщувалися "вправо", а вже у 2024 році рашисти показали уламки цієї зброї.

Попри те, що ця історія дійсно виглядає неприємною, варто все ж відзначити, що поки що немає ані офіційних коментарів від Пентагону чи української сторони, ані якихось більш детальних даних щодо застосування GLSDB, щоб робити якісь більш конкретні висновки. Водночас бойовий досвід експлуатації цього озброєння може стати поштовхом як до його подальшого удосконалення, так і пошуку нових варіантів більш ефективного використання GLSDB на полі бою.

Читайте також: Коло пошуків Patriot для України звужується: одна країна вкотре каже "ні", інша готова виділити суто ракети