xcounter
#

Чи можна Paveway IV для ЗСУ скидати з F-16, і що може збільшити дальність бомб

3499
Paveway IV на фоні Eurofighter, ілюстративне фото від RAF
Paveway IV на фоні Eurofighter, ілюстративне фото від RAF

Які технічні аспекти можуть супроводжувати використання таких бомб проти російських загарбників

Учора з’явилось повідомлення про те, що Велика Британія начебто готується в новому пакеті військової допомоги передати керовані авіабомби Paveway IV. Що це за авіабомби, Defense Express пояснювало в окремій публікації, і зокрема окреслювало там головний нюанс таких бомб – дальність їх застосування складає всього 30 кілометрів, що не є достатнім в умовах поточних бойових дій.

Зараз же маємо цікаву публікацію від порталу The War Zone, присвячену перспективі передачі британських Paveway IV. Викладене в цій публікації може суттєво доповнити картину.

Читайте також: Давайте ще раз про пакет від США для ЗСУ на $1 млрд, особливо де там ATACMS
Paveway IV, фото - RAF

Почнемо переказ публікації із такого моменту: автори TWZ вказують, що вони звертались до Міноборони Великої Британії з проханням прокоментувати повідомлення про можливість передачі Paveway IV в новому пакеті допомоги для України, на що в британському оборонному відомстві відповіли, що "на даному етапі не розкривають жодних подробиць".

Цю відповідь можна читати двозначно, в тому числі – і як непряме підтвердження того, що Британія таки готується дати нам такі бомби.

Що стосується проблеми із дальністю застосування Paveway IV, то виявляється, вихід цілком є, і навіть нічого нового вигадувати не треба. Кілька років назад Британія розглядала варіант придбати комплекти LongShot від Lockheed Martin, які можуть збільшити дальність польоту тих же Paveway IV. І на цьому тлі автори TWZ припускають, що таке ж технічне рішення може бути реалізоване і при передачі цих керованих бомб для ЗСУ.

Комплект LongShot, із відповідної презентації Lockheed Martin

Наскладніші в технічному плані нюанси можуть виникнути саме в плані адаптації Paveway IV під літаки в строю ЗСУ, припускають автори TWZ. Ну бо для початку, навіть в строю Королівських ВПС такі бомби наразі можуть використовуватись лише із двох типів літаків – F-35B та Eurofighter Typhoon FGR4.

Але й із іншої сторони, нема підстав вважати, що адаптація Paveway IV має бути чимось надскладним, особливо якщо зважити на факт, що Британія вже продавала на експорт Paveway IV Катару і Саудівській Аравії.

На цьому тлі автори порталу припускають, що ці британські бомби можуть бути адаптовані в першу чергу під F-16 від Данії, котрі мали в наборі озброєння дещо схожий боєприпас GBU-49 Enhanced Paveway II. Або і взагалі не виключають варіант, що Paveway IV можуть бути адаптовані на літаки радянського зразка з використанням рівно тих же технічних рішень, як це відбулось із JDAM-ER та французькими AASM Hammer.

МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ із французькою керованою авіабомбою AASM Hammer-250, весна 2024 року, фото наводить НІП "Тиск"
Читайте також: Стало відомо, скільки Bradley та іншої бронетехніки увійшло у пакет допомоги на 1 млрд від США