xcounter
#

Давайте ще раз про пакет від США для ЗСУ на $1 млрд, особливо де там ATACMS

9547
БМП Bradley в строю ЗСУ, фото ілюстративне
БМП Bradley в строю ЗСУ, фото ілюстративне

В цьому переліку допомоги заховані деякі цікаві "спойлери", які ми зараз і розберемо

Вперше за тривалий час США оголосили про виділення крупного пакету військової допомоги для України, обсяг якого склав 1 мільярд доларів. Вцілому номенклатуру цього пакету Defense Express переказував у окремій публікації, і здавалось би, що тут можна було би в принципі задовольнитись історичністю самої події. Бо справді, мова про взагалі відновлення регулярних поставок зброї та техніки від Сполучених Штатів Америки після перерви майже у півроку.

Але ми все ж підемо далі та проаналізуємо деякі цікаві моменти в заявленому вище списку допомоги від США. Бо там ми можемо зустріти натяки на те, що американці не просто поновлюють військову підтримку для ЗСУ, але й можливо навіть поглиблюють допомогу в окремих чутливих секторах.

Читайте також: ЗСУ почали отримувати "Козак-5" від "Практики" вагомими партіями
Фото ілюстративне

Звісно, найбільше усіх цікавить, так чи справді США дають ATACMS у цьому пакеті допомоги, і чи тут мова про версію з дальністю на 300 кілометрів (тобто під індексом M57). Тим більш, що це питання зараз регулярно підігрівають деякі західні ЗМІ своїми публікаціями.

Насправді, далеко тут ходити не треба,і можна лише звернути увагу на евфемізм "додаткові боєприпаси до HIMARS". Практика показує, що іноді за цим евфемізмом цілком можуть стояти ті самі ATACMS, котрі цілком офіційно вважаються лише одним із типів боєприпасів до HIMARS (ну і заодно M270).

Інфографіка, що відображає увесь арсенал РСЗВ M270A1 та M142 HIMARS, зокрема варіанти ракет ATACMS

Наступний малопомітний, але дуже важливий в цьому списку момент, який треба окремо "підсвітити", полягає ось в чому. В переліку по допомозі від Білого Дому зазначено також "обладнання аеродромного забезпечення".

Навряд чи тут мова йде про те, що США дають свої аеродромні машини для обслуговування літаків радянського зразка. Тому, можливо, ось цей момент про передачу "обладнання аеродромного забезпечення" є заодно "спойлером", який дозволяє сподіватись на відносно близьку (і нарешті) постановку певної кількості F-16 в стрій ЗСУ.

Можливо, таким самим "спойлером" є і вказівка на передачу в цьому пакеті допомоги також і "високоточних авіаційних боєприпасів".

JDAM-ER під крилом МіГ-29 (фото: @Osinttechnical)

Якщо уже говорити про ППО як одне із найбільш чутливих для нас питань, то маємо звернути увагу не тільки на факт передачі ракет AIM-7 та AIM-9M для зенітних комплексів за проектом FrankenSAM, але й також – на заявлену передбачу зенітно-кулеметних установок калібру 12,7 мм та набоїв до них.

Тобто, в даному сегменті має відбутись як мінімум зміцнення можливостей України в плані боротьби із далекобійними дронами-камікадзе та дозвуковими крилатими ракетами, до яких відносяться зокрема ті самі Х-69, якими було знищено Трипільську ТЕЦ.

Читайте також: Що це за бомби Paveway IV для України, які нібито будуть передані Британією