xcounter
#

Що це за бомби Paveway IV для України, які нібито будуть передані Британією

Paveway IV (всі фото: RAF)
Paveway IV (всі фото: RAF)
20732

Paveway IV є високоточною авіаційною бомбою, яка створюється зі звичайних 500-фунтових Mark 82​, але до цієї передачі більше запитань ніж відповідей

У мережі активно розповсюдилась інформація, що нібито Україна отримає від Великої Британії високоточні бомби Paveway IV. Доволі часто вказується, що про це пише BBC, але насправді джерелом є не це британське авторитетне видання.

Бо про це у своїх власних соціальних мережах написав Джонатан Біл, кореспондент цього видання:

Читайте також: Скільки C-17 можуть одразу підняти в повітря США, і чому це нам важливо

Згідно з його інформацією, ці бомби увійшли у останній пакет допомоги від Великої Британії, який був оголошений вчора, 23 квітня, та став рекордним за розміром - 500 млн фунтів (близько 617 млн доларів). Але у офіційно оголошеному переліку та описі озброєння, що передається, не було жодної згадки не лише про Paveway IV, а й про будь-які бомби взагалі. А з найближчого - 1600 ударних та зенітних ракет, а також крилаті Storm Shadow.

Також під питанням потреба Повітряних сил ЗСУ у цих авіаційних боєприпасах. Справа в тому, що Paveway IV також є комплектом, який, як і JDAM, встановлюється на звичайну бомбу та перетворює її на високоточну. У випадку Paveway IV - на бомбу Mark 82 вагою 531 фунт (241 кг). Цей комплект має комбіноване супутникове/інерціальне та напівактивне лазерне наведення, має можливість не лише контактного чи відкладеного підриву, а й повітряного.

Paveway IV Eurofighter
Paveway IV на фоні Eurofighter

Зазyачимо, що Paveway IV є розробкою британського підрозділу Raytheon, який обійшов JDAM у замовленні британського міноборони та потрапив на озброєння у 2008 році. Ця бомба є на озброєнні лише Великої Британії та Саудівської Аравії.

Paveway IV інтегрований до Tornado, Eurofighter Typhoon та F-35, хоча навряд його інтеграція з будь-яким іншим західним винищувачем може викликати будь-які складності.

Водночас головна відмінність Paveway IV від американської JDAM-ER та французької AASM Hammer полягає в тому, що це не далекобійний авіаційний боєприпас, як і будь-яка вільнопадаюча бомба він може використовуватись лише на незначну дальність для атаки цілі "під собою".

Paveway IV
Скидання Paveway IV

Саме тому передача Paveway IV наразі виглядає доволі спірною, якщо говорити про її оригінальний варіант. Але якщо мова йде про можливість їх доопрацювання, наприклад, шляхом додавання ракетного прискорювача як у AASM Hammer чи крил, як у JDAM-ER, то з'являється можливість їх реального використання для літаків.

Зрештою британці навряд передавали б щось, що неможливо використати на полі бою. Більше того, завжди демонстрували доволі прагматичні кроки, включно зі створенням з наявних засобів з наявних ресурсів. Наприклад, ЗРК з ракетами AIM-132 ASRAAM, чи використання Brimstone, спочатку з ерзац-пускових, а потім зі швидко створеного Wolfram.

Читайте також: У RUSI вважають, що НАТО має перейняти досвід України у розробці "смертоносних дронів"