xcounter
#

Що це за 1600 ударних та зенітних ракет, якими Британія посилить ЗСУ

22958
Brimstone
Brimstone

Лондон оголосив найбільший пакет допомоги розміром понад 600 млн доларів, в якому окрім Storm Shadow є інші "ударні" ракети

Уряд Великої Британії повідомив про виділення найбільшого пакета озброєння для України із загальною вартістю 500 млн фунтів (близько 617 млн доларів), що збільшує загальну допомогу до 3 млрд фунтів військової допомоги у поточному році.

За ці кошти будуть закуплені боєприпаси, які очікується направити у максимально стислі терміни, засоби ППО, дрони та засоби інженерної підтримки. А окрім того, до України буде направлено вже наявне озброєння, що вилучається із запасів британського оборонного відомства.

Читайте також: Нові виклики Shahed-136: 10 тисяч на рік, бойові частини та 4G

У переліку: 400 одиниць техніки, включно з 160 бронеавтомобілів Husky, ще 162 неназвані MRAP, 78 всюдиходів, 60 рейдових та водолазних човнів та катерів, 4 млн боєприпасів для стрілецької зброї, 1600 ударних та зенітних ракет, а також додаткові крилаті ракети Storm Shadow.

Щодо зенітних, то з великою долею ймовірності йде про передачу додаткових ракет ASRAAM, які використовуються у створеному для України неанонсованому ЗРК, а також ракети до ЗРК ближньої дії Stormer HVM, який використовує Starstreak або Martlet, а також британські ПЗРК.

ASRAAM
ASRAAM

Щодо ударних ракет (а використано було саме такий термін - strike missiles), то з огляду на те, що Велика Британія вже постачала до України мова може йти одразу про дві ракети. Перша - вже згадана Martlet, яка є легкою універсальною ракетою та може боротися з легкою бронетехнікою. Бо мова йде про ракету вагою лише 13 кг, але з 3-кг бойовою частиною, точність якої забезпечується системою наведення за "лазерною стежкою".

Martlet
Martlet

Друга - Brimstone, яка активно передається Великою Британією, ця ракета вагою 50 кг є високоточним протитанковим засобом. У ЗСУ вона використовується з наземних пускових установок, як імпровізованих, так і спеціалізованих під назвою Wolfram на базі вантажного Supacat.

Brimstone
Brimstone

У результаті дальність знищення цілей при пуску з землі оцінюється у близько 12-20 км в залежності від версії Brimstone. Також ця ракета має вкрай ефективну систему наведення з активною радіолокаційною головкою, яка розрізняє цілі на фоні землі. Резервною у версії Dual Mode є напівактивне лазерне наведення.

А вкрай корисною особливістю Brimstone є алгоритм обміну інформацією між ракетами у польоті, які обмінюються даними щодо цілей та при залповому пуску розподіляють їх між собою автоматично.

Читайте також: У Великій Британії критикують рішення списати застарілі Eurofighter Typhoon - з чим це пов’язано