xcounter
#

Скільки C-17 можуть одразу підняти в повітря США, і чому це нам важливо

22620
ВПС США відпрацьовують одночасний підйом у повітря одразу 24 транспортників C-17, січень 2023 року, фото – US Air Force
ВПС США відпрацьовують одночасний підйом у повітря одразу 24 транспортників C-17, січень 2023 року, фото – US Air Force

Це буде цікавий приклад, який описує оперативні можливості США по військовій логістиці

На тлі того, що США стають все ближчими до того, щоб нарешті виділити перший за півроку значний пакет військової допомоги для України, тут заодно виникає питання, а наскільки швидко американці зможуть доставити цю допомогу. Іншими словами – які зараз оперативні можливості по логістиці демонструє Армія США.

На цьому тлі нам цікавою може бути одна із публікацій від порталу Task&Purpose, автори якого вирішили розповісти, скільки одночасно військово-транспортних літаків C-17 можуть зараз підняти в повітря американські військові, та скільки часу на це все знадобиться.

Читайте також: У Пентагоні оголосили деталі першого пакету допомоги для України у новій "серії"

Одразу деталізуємо, що тут мова буде про епізод від січня 2023 року, але очевидно, що з того часу настільки масштабних навчань військово-транспортна авіація США не проводила. А масштабність полягала в тому, що тоді американські військові відпрацювали підйом у повітря одразу 24 літаків C-17.

Для порівняння – на початок минулого року, як вказує The Military Balance 2023, військово-транспортна авіація США мала загалом 146 транспортників C-17 Globemaster III. Таке співставлення не є ілюстративним в плані загальної технічної готовності флоту військово-транспортних літаків цього типу в строю ВПС США, а скоріше – до якого масштабу логістичних завдань готувались самі американські військові в рамах планової бойової підготовки.

Тим більш, що тоді, у січні 2023 року, відпрацьовувався доволі цікавий формат логістичної операції: ці 24 траспортники C-17 вилітали з одного аеродрому , були розподілені на чотири ланки по 6 літаків, кожна з яких мали летіти в різних напрямках. Перша – мала доставити обладнання для розгортання "центру тактичної авіації" друга – доставити боєприпаси для HIMARS, третя – доставити паливо на летовище AH-64 Apache, четверта – просто виконувала завдання по льотній підготовці.

Також для загального розуміння – один C-17 може взяти на борт або один танк M1 Abrams, або AH-64 Apache. А цей показник нам ілюструє ось що.

Військово-транспортна авіація має свої переваги в тому, що це гнучкий інструмент для швидкої доставки "точкових" вантажів. Водночас, коли мова про необхідність перекинути значний обсяг вантажу, зокрема військову техніку, потужності жодного "повітряного моста" не буде достатньо, треба буде також опиратись і на наземний чи надводний транспорт.

Відповідно, саме такі логістичні нюанси в першу чергу й визначали та визначатимуть особливості доставки військової допомоги від США для України.

Читайте також: У RUSI вважають, що НАТО має перейняти досвід України у розробці "смертоносних дронів"