xcounter
#

Стало відомо, скільки Bradley та іншої бронетехніки увійшло у пакет допомоги на 1 млрд від США

43254
MaxxPro (всі фото: US DoD)
MaxxPro (всі фото: US DoD)

А лише позашляховиків HMMWV​ у цьому пакеті допомоги США одразу 1000 одиниць

Попри те, що в оголошеному вчора 25 квітня пакеті допомоги від США на 1 млрд доларів не було вказано кількості переданого озброєння, в інших публічних звітах Пентагону її розмір все ж таки частково вказаний у категорії броне- та автомобільної техніки.

Зокрема у повідомленні про надання допомоги вказана передача невизначеної кількості бойових машин піхоти Bradley, MRAP та HMMWV. Але одразу після публікації цього переліку у міноборони США оновили й загальний перелік переданого Україні озброєння у Fact Sheet on U.S. Security Assistance to Ukraine.

Читайте також: Які збитки Boeing має по літаках KC-46A і T-7A Red Hawk і через які проблеми
БМП Bradley
БМП Bradley

І порівняння цих переліків за 24 квітня та 12 березня, коли був наданий екстрений пакет допомоги, дає наступну різницю:

  • 1000 HMMWV
  • 500 MRAP
  • понад 14 БМП Bradley

Зазначимо, що кількість БМП тепер у загальному переліку розмита та вказана, як понад 200, замість 186 одиниць вказаних раніше. Тобто "понад 14 Bradley" у цьому випадку дуже орієнтовний показник. Також, відповідно до змін у переліках, Україна отримала понад 200 тактичних вантажних автомобілів.

А передача одразу 1000 HMMWV в одному пакеті - більш ніж значна кількість. Бо до цього часу їх за два роки загалом передали 2000 одиниць. Також не менш масштабним є подвоєння кількості неназваних бронемашин у категорії MRAP, бо до цього часу загалом їх було направлено 500, а тепер їхня кількість має стягти 1000.

HMMWV
HMMWV

Щодо самої моделі MRAP, то скоріш за все мова йде про постачання додаткових MaxxPro. Цей 14-тонний MRAP непогано себе зарекомендував на полі бою та отримав схвальні відгуки від бійців.

Водночас іншого озброєння, яке передавалось, зокрема боєприпасів та протитанкових засобів оновлено не було через те, що вже "розмито", наприклад, щодо 155-мм снарядів порядок цифр у понад 2 млн залишився без змін, як і понад 10 тисяч Javelin.

Читайте також: Давайте ще раз про пакет від США для ЗСУ на $1 млрд, особливо де там ATACMS