xcounter
#

Коло пошуків Patriot для України звужується: одна країна вкотре каже "ні", інша готова виділити суто ракети

2854
Patriot, фото — U.S. DoD
Patriot, фото — U.S. DoD

Що Греція, що Іспанія кажуть, що в них немає зайвих ЗРК для України, водночас іспанці готові виділити невелику кількість ракет

На початку цього місяця стало відомо, що Німеччина планує шукати варіанти посилення протиповітряної оборони України різними зенітними ракетними комплексами, а передусім Patriot — і на сьогодні дійсно є певне коло країн, де можна знайти умовно "зайві" системи, які можна було б виділити для України. Водночас безпосередньо Німеччина невідкладно передає ще один Patriot для України.

А нещодавно у ЗМІ з’явилася ось така інформація — що союзники по ЄС і НАТО тиснуть на Іспанію та Грецію, аби ті передали Україні якісь зі своїх систем протиповітряної оборони, а передусім — той же зенітний ракетний комплекс Patriot.

Читайте також: Хто після Німеччини може стати донором ще одного Patriot

І щодо Греції, яка з 2022 року регулярно казала "ні" Україні у передачі своїх тих же ЗРК С-300, то ця країна доволі очевидно і вкотре відмовилася передавати що свої С-300, що Patriot. Про це в інтерв’ю виданню Iefimerida відзначив прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс.

"Греція не збирається відправляти Україні ані С-300, ані Patriot, — відзначив він. — Нас просили і ми пояснили, чому ми не можемо цього зробити". Причини, чому Греція відмовляється постачати ЗРК Україні теж вже доволі традиційні — Міцотакіс каже, що ці комплекси є критично важливими системами для захисту повітряного простору Греції.

"Греція підтримувала Україну у різні способи, у тому числі оборонними матеріалами. Але ми із самого початку заявляли, що не можемо позбутися від систем озброєння, які мають вирішальне значення для нашого потенціалу стримування. У нас є зайві матеріали, якими ми можемо підтримати Україну, ми це зробили, і я вважаю, що це правильний вибір. І в міру того, як ми зможемо знайти такий матеріал, ми будемо продовжувати це робити", — відзначив прем’єр-міністр країни. Нагадаємо, що на озброєнні Греції перебуває одразу шість батарей, але у версії PAC-2.

Відмовляється передавати свої Patriot і Іспанія, яка має у своєму активі вдвічі менше батарей цього ЗРК — три одиниці у версії PAC-2. Про це пише видання El Pais з посиланням на власні джерела. Там відзначають, що іспанці виключають ймовірність передачі Україні зенітних ракетних комплексів, але готові виділити невелику кількість ракет.

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав, що ще з озброєння Іспанія може передати чи виготовити для України.

Читайте також: Зброя для України на 6 млрд доларів: будуть ракети і для Patriot, і "повітря-повітря" для винищувачів