xcounter
#

Зброя для України на 6 млрд доларів: будуть ракети і для Patriot, і "повітря-повітря" для винищувачів

3962
Фото — U.S. DoD
Фото — U.S. DoD

Йдеться про постачання озброєння на перспективу у рамках програми USAI, коли зброю замовляють у виробника

Нещодавно США зрештою прийняли масштабний пакет допомоги для України і ми детально розповідали, а скільки ж усього з 61 млрд доларів піде виключно на зброю для України. Згодом у Сполучених Штатах анонсували й довгоочікуваний пакет оборонної допомоги на 1 млрд доларів у рамках цього фінансування — з артилерійськими снарядами, ракетами ATACMS та БМП Bradley.

І якщо цей пакет на 1 млрд доларів було оголошено у рамках президентських повноважень (Presidential Drawdown Authority), коли зброя швидко постачається в Україну із запасів американського війська, то сьогодні, 26 квітня, США мають оголосити новий дійсно масштабний пакет оборонної допомоги одразу на 6 млрд доларів, розповідає видання Politico.

Читайте також: Ударний БПЛА Mojave відстрілявся з Minigun: чому це майже ідеальна дронобійка (відео)

США 155-мм артилерійські боєприпаси
США є важливим донором артилерійських боєприпасів для Сил оборони України, фото — U.S. DoD

За даними їхніх джерел, про цей пакет оборонної допомоги буде оголошено очільником оборонного відомства США Ллойдом Остіном на черговій зустрічі контактної групи у форматі "Рамштайн". Пакет буде виділено у рамках програми Ініціативи сприяння безпеці в Україні (USAI), коли озброєння для України замовляється безпосередньо у виробників, тому у цьому випадку йдеться про довготривалий план постачання озброєння на перспективу.

Стосовно того, що може бути замовлено для України в американського ОПК, то це передусім підтримка запасів критично важливих артилерійських боєприпасів, а також ракет до систем HIMARS та M270.

ракетна система HIMARS
HIMARS, фото — U.S. DoD
Також йдеться і про посилення протиповітряної та протиракетної оборони України — а саме виробництво ракет для ЗРК Patriot та ЗРК NASAMS. Крім того, в цьому пакеті оборонної допомоги мають бути дрони, засоби для боротьби з дронами і найцікавіше — ракети "повітря-повітря", які будуть встановлені на винищувачах". Ймовірно, йдеться вже про потенційне замовлення озброєння для майбутніх українських F-16, перші з яких мають стати на озброєння ПС ЗСУ ймовірно влітку цього року.

Читайте також: Як розуміти слова Пісторіуса, що РФ робить зброї більше, чим витрачає на фронті