xcounter
#

Як розуміти слова Пісторіуса, що РФ робить зброї більше, чим витрачає на фронті

6112
Німецька БМП Puma, ілюстративне фото з відкритих джерел
Німецька БМП Puma, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або як адекватно можна оцінити поточний потенціал Росії у війні проти України

Наш інформаційний простір сьогодні збурило посилання на слова міністра оборони ФРН Боріса Пісторіуса, де він сказав буквально наступне – "Росія виробляє зброї більше, чим витрачає, значна частина з того, що виробляється, більше не йде на фронт, а йде на склади". Ну і також – що "тепер ви можете бути наївними і сказати, що він (Путін − ред.) робить це лише з обережності, я б сказав у цьому випадку, що він робить це тому, що у нього є плани або можуть бути".

На перший погляд, тут би одразу просився логічний висновок, що раз такі слова були промовлені на німецьку аудиторію в ефірі одного із тамтешніх телеканалів, то це було скоріше попередження про загрозу від Росії для Німеччини. Тим більш, що далі за текстом Пісторіус прямо говорив про те, що за 5-8 років Кремль може підготуватись до війни проти Заходу. І тобто це точно попередження якраз для своєї аудиторії.

Читайте також: Чи можна Paveway IV для ЗСУ скидати з F-16, і що може збільшити дальність бомб
Відвантажена партія БМП-3 з "Курганмашзавода" у травні 2023 року, фото з відкритих джерел

На цьому фоні варто врахувати один простий факт: сухопутні війська Німеччини налічують всього 63 тисячі військовослужбовців, в розпорядженні яких є лише 321 танк, до 700 БМП та 700 колісних бронемашин, та лише 245 артсистем усіх типів (це якщо відштовхуватись від цифр довідника The Military Balance 2023).

Німеччина до такої вкрай негативної кондиції по власній обороноздатності доходила протягом останніх 30 років систематичного озброєння. Через це Берлін на даний момент має загалом військо менше, чим рашисти втратили у боях лише за Авдіївку. Тому тут треба розуміти, що для тої ж Німеччини буде загрозливою будь-яка величина російського військового потенціалу, котра буде вища за нуль.

Тим більш, Кремль пішов на такий елемент воєнно-адміністративної реформи, як утворення замість Західного військового округу Московського та Ленінградського ВО саме для того, щоб демонструвати постійну військову загрозу для країн Заходу. Ну і також – справді, рашисти у війні проти України використовують не всі 100% наявної техніки та озброєння, частину ОВТ вони все ж тримають для демонстрації загрози Заходу.

Навчання німецької армії, фото ілюстративне, джерело - Bundeswehr

Ну і також, є ще окремий нюанс в тому, що проблематичності роботи оборонно-промислового комплексу тої ж Німеччини можна навіть окремий огляд присвятити, що ми власне і зробимо.

Але ж про згадані вище слова Боріса Пісторіуса ми говоримо тому, що це в нашому інфопросторі було сприйнято так, що Росія начебто має тепер нездоланний воєнний потенціал аж настільки, щоб ледь чи не заново заповнювати склади зберігання зброї.

Структура все ж дещо інакша. Якщо брати звичайні озброєння, то можемо навести такі узагальнення: росіяни наразі здатні ставити в стрій до 20 нових та 50 відремонтованих чи розконсервованих танків на місяць; виготовляти орієнтовно 20 нових бойових літаків на рік та відновлювати зі зберігання до 1000 БМП загалом на рік.

Ймовірно отриманий від Ірану снаряд калібру 203-мм в розпорядженні рашистів, фото - "Український інформатор"

І якщо врахувати ту деталь, що РФ тепер отримує від Ірану навіть снаряди дефіцитного калібру 203-мм, то навряд чи мова про те, що рашистський ВПК зараз виготовляє настільки багато звичайних озброєнь, щоб там було що класти на склади.

Інша справа – що РФ має потенціал та наміри збільшувати виробництво тих самих «Шахедів» та керованих авіабомб із модулями УМПК. Ну і також – що обсяг ще досі наявної техніки та озброєння на базах зберігання дозволяє Росії вести ще мінімум 2 роки війну проти України в поточному темпі.

Читайте також: Давайте ще раз про пакет від США для ЗСУ на $1 млрд, особливо де там ATACMS