xcounter
#

Хто після Німеччини може стати донором ще одного Patriot

Patriot (фото: NATO Air Command)
Patriot (фото: NATO Air Command)
22629

Німеччина вже відала 25% всіх Patriot, які були у неї, тому як мінімум ще одну батарею прийдеться шукати в інших країнах

Після того, як Берлін доволі несподівано повідомив, що невідкладно передає ще один Patriot для України, доволі цікавим питанням є, хто має стати наступним донором. Справа в тому, що міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, зазначив, що йдуть перемовини щодо двох Patriot та одного SAMP/T.

Щодо можливого донора SAMP/T, то жодної інтриги немає, бо ці ЗРК у західних країнах експлуатуються лише у Франції та Італії. А ось передбачити ще одного донора Patriot може бути значно важчим. Зокрема Німеччина і так була та залишається найбільшим оператором Patriot у Європі. Навіть після передачі фактично трьох батарей з 12 в них ще залишається 9, але це означає, що Берлін вже передав 25%.

Читайте також: Rheinmetall наближається до виробництва 130-мм танкової гармати: першої у новому калібрі за 50 років
Patriot

Наступним за кількістю Patriot серед країн з європейського сегмента НАТО є, як це не дивно, Греція. На озброєнні якої перебуває одразу шість батарей, але у версії PAC-2, яка не може використовувати протиракети MSE для перехоплення балістичних цілей. У те, що Греція може стати донором Patriot віриться доволі важко, бо навіть у березні 2024 року, грецькі ЗМІ писали, що Афіни нарешті готові передати до України ЗРК. Але радянські С-300 та в обмін на Patriot.

Далі за кількістю батарей у країнах ЄС йде Румунія, яка відносно нещодавно їх отримала у кількості до 4 батарей та очікує ще три. І Бухарест в силу того, що виклав за ці комплекси зменшеного складу (по 4 пускових) 4 млрд доларів, навряд чи готовий відмовитись хоча б від одного. Як і Варшава, яка хоч і має 2 батареї, але посиленого складу з двома РЛС у кожній, тобто які доволі легко перетворити у чотири. Водночас Польща розгляне можливості поділитися ракетами до радянських ЗРК.

Patriot

Три батареї є у Нідерландів, але очільник генштабу Нідерландів Отто Ейхельсхайм нещодавно повідомив, що голландська армія потребує посилення протиповітряної оборони, бо три Patriot недостатньо для країни. Зрештою вчора, 12 квітня, стало відомо, що Нідерланди виділили мільярд євро на військову допомогу Україні й 400 млн євро на відновлення.

Ще три Patriot, хоч і у версії PAC-2, має Іспанія. І ця країна вже розглядалась, як можливий донор цієї системи ще у червні 2023 року. Саме тоді, як писала іспанська преса, пройшли перемовини щодо цього, але на заваді передачі стала Туреччина. Бо іспанська батарея Patriot, яку нібито могли передати, розгорнута на базі Інджирлік з 2015 року у межах місії Active Fence, але її чергування нібито мало завершитись 31 грудня 2023 року.

Водночас NATO Air Command 29 січня 2024 року показала тренування іспанських зенітників у Туреччині, хоча на фото можливо помітити дві РЛС AN/MPQ-53, що може бути ознакою двох батарей.

Patriot
Іспанський Patriot у Туреччині під час місії Active Fence

Зрештою, якщо не Іспанія, то останньою європейською країною, яка може передати один Patriot стає Швеція. Вона наразі лише знаходиться у стадії отримання замовлених чотирьох батарей зменшеного складу по три пускових у кожній. А стадію повної боєготовності шведські Patriot мають досягти лише у 2025 році.

Читайте також: Індія замовляє власні винищувачі Tejas на 7,7 млрд доларів, але літаків все одно менше сотні