xcounter
#

Індія замовляє власні винищувачі Tejas на 7,7 млрд доларів, але літаків все одно менше сотні

7378
Tejas
Tejas

Попри уявлення, що власний винищувач буде коштувати у рази дешевше, це не зовсім так, про що прямо говорить приклад Індії та Tejas

Повітряні сили Індії мають поповнитись ще 97 винищувачами Tejas Mk 1A, замовлення на які Hindustan Aeronautics Limited (HAL) має отримати найближчим часом.

Для Tejas це вже буде другий контракт після укладання угоди у 2021 році на 73 винищувачі та 10 учбових літаки за 6,5 млрд доларів. Але наразі відома вартість нового замовлення визначена у межах 650 млрд рупій, або 7,7 млрд доларів, про що з опорою на власні джерела пише Janes, зазначивши, що до моменту підписання твердої угоди вона може змінитись.

Читайте також: Чому один SAMP/T передати так само складно, як два Patriot: Україна веде перемовини
Tejas

Але наразі мова йде про ціну одного Tejas Mk 1A у межах 79 млн доларів за внутрішнім контрактом лише на сам літак без озброєння. І у порівнянні з угодою 2021 року ціна індійського винищувача формально зросла на 1 млн доларів. А коли мова йде про вже другу та масштабну партію, то можливо було б очікувати зменшення вартості, але цього не відбулось.

Таким чином Tejas певною мірою ліквідує міф, що створити, особливо "з нуля", винищувач це "швидко, якісно та дешево" одночасно. Зокрема розробка Tejas, як легкого винищувача, розпочалась ще у 1983 році з метою заміни МиГ-21.

Проєкт був затверджений у 1990 році, але лише через 11 років він вперше піднявся у небо. Введення в експлуатацію Tejas відбулось у 2015, а повноцінна у 2019 році. Наразі Індія випустила близько 50 цих винищувачів разом із прототипами. А додаткова проблема у тому, що за час розробки Tejas вже певною мірою застарів, тому наразі триває розробка його модернізації Mk2.

Tejas

Водночас попри те, що створення "з нуля" власного винищувача це "довго, проблемно та дорого", це дозволяє отримати нові компетенції, розвинути технології та виробництво, зменшити залежність своєї обороноздатності від інших країн та дає доволі потужний мультиплікаційний ефект для економіки. Зокрема у виробництві Tejas бере участь близько 500 індійських компаній, а це робочі місця та податки.

Саме тому, попри всі складності з винищувачем четвертого покоління Індія затвердила вже проєкт власного винищувача п'ятого покоління, без РФ з їх Су-57 та Су-75 Checkmate.

Tejas
Реальні розміри Tejas, Rafale та Су-30

Зазначимо, що Tejas є легким однодвигунним винищувачем четвертого покоління створеним за схемою безхвістка. У конструкції планера широко використано композитні матеріали, які складають 90% площі поверхні при 45% його ваги.

Двигун - версія відпрацьованого та популярного F404 від General Electric, який встановлюється на F/A-18, JAS 39 Gripen, T-7 Red Hawk, FA-50 та інші машини. Враховуючи вагу пустого Tejas лише у 6560 кг (паливо до 2460 та корисне навантаження до 4500-5300 кг) один F404-GE-IN20 з тягою 84 kN забезпечує високу тягоозброєність, бойовий радіус до 740 км та максимальну швидкість у 1,8 Маха.

Tejas

Основою бортового комплексу озброєння у Tejas Mk 1A спочатку має бути РЛС з активною фазованою решіткою Elta EL/M-2052 від Israel Aerospace Industries, яка згодом має бути замінена радаром Uttam власної індійської розробки. Для використання високоточного озброєння для ураження наземних цілей інтегровано Litening III від ізраїльської Rafael.

Tejas має 8 точок підвіски озброєння, на яких використовуються ракети та високоточні бомби ізраїльського, британського, французького та російського походження, а також власні розробки, наприклад, ракета повітря-повітря Astra із заявленою дальністю у останній версії до 350 км.

Читайте також: Чим Іран може вдарити по Ізраїлю, як країна буде відбиватись та давати відповідь