xcounter
#

Індія затвердила проєкт власного винищувача п'ятого покоління: без РФ з їх Су-57 та Су-75 Checkmate

HAL AMCA
HAL AMCA
11698

Індійський винищувач п'ятого покоління за програмою Advanced Medium Combat Aircraft (HAL AMCA) має з'явитися вже у 2028-2029 роках

У Індії затвердили проєкт розробки винищувача п'ятого покоління за програмою Advanced Medium Combat Aircraft (AMCA) на який заплановано витратити близько 1,8 млрд доларів.

Відповідне рішення було прийнято безпековим комітетом при кабінеті міністрів Індії, пише з посиланням на власні джерела Janes. За планом прототипи літака мають бути виготовлені головним авіапідприємством країни Hindustan Aeronautics на основі робіт, що з 2008 року проводяться під егідою DRDO - організації оборонних досліджень та розробок.

Читайте також: Де саме було знищено судно з командним пунктом рашистів та звідки воно взагалі там взялось
HAL AMCA
HAL AMCA (джерело: Janes)

На ці роботи виділені доволі стислі строки, бо перші п'ять прототипів мають бути готові на рубежі 2028-2029 років. Для досягнення таких коротких строків на авіабудівному підприємстві industan Aeronautics у найближчі шість місяців має почати створення виробничої лінії та загалом створення всього ланцюга комплектування літаків з підрядниками.

Водночас затвердження саме Індією власного проєкту літака AMCA доволі цікаве рішення, яке демонструє продовження дрейфу Делі у питаннях озброєння від Москви. Справа в тому, що Кремль багаторазово намагався продати Індії свої власні розробки, які називає літаками п'ятого покоління.

Зокрема КБ "Сухой" ще у 2010 році формально розпочав з індійським industan Aeronautics роботу над спільною версією Су-57, тоді ще ПАК ФА. Індії було запропоновано 25% доля у спільному проєкті, а його вартість була оцінена у 8-10 млрд доларів. В результаті у 2018 році Індія вийшла з проєкту аргументувавши це тим, що російський літак не відповідає вимогам п'ятого покоління у критеріях малопомітності, можливостей радара інших сенсорів та бортової апаратури загалом.

Су-57
Су-57

У 2021 році у РФ з помпою показали свою нову розробку - Су-75 Checkmate, який також був націлений на ринки Африки та Азії, зокрема й Індію. Але вже у листопаді 2023 року у РФ визнали - Checkmate взагалі нікому не цікавий. А остаточне рішення Делі лише демонструє, що навіть базовий для Кремля покупець, а Індія на гачку ще радянського озброєння міцно застрягла з 60-х років, відмовляється від співробітництва.

Але для Індії проєкт винищувача п'ятого покоління AMCA все ж таки є більш ніж амбіційним проєктом. Особливо враховуючи те, що власний винищувач четвертого покоління Tejas народжувався достатньо важко: роботи стартували у 1983 році з метою заміни МиГ-21, проєкт літака був сформований у 1990 році, перший політ відбувся у 2001 році, а введення в експлуатацію у 2015 році, а повноцінне через чотири роки. Загалом наразі Індія змогла побудувати близько півсотні Tejas. Але поки його розробляли машина встигла застаріти й тому зараз йде розробка широкої модернізації Tejas Mk2.

Tejas
Tejas

Водночас потужний власний досвід та школа не завжди є обов'язковою умовою для створення сучасних літаків. Наприклад у Туреччині KAAN, вже здійснив свій перший політ, хоча у Turkish Aerospace Industries за плечима з власних розробок лише навчальний гвинтовий TAI Hürkuş, а також TAI Hürjet, що вперше піднявся у небо у квітні 2023 року. Звісно якщо не рахувати локалізацію виробництва F-16 та участь у проєкті F-35.

Читайте також: РФ та Китай разом з Іраном починають морські навчання в Оманській затоці