xcounter
#

РФ та Китай разом з Іраном починають морські навчання в Оманській затоці

2313
Ракетний крейсер "Варяг" ТОФ РФ
Ракетний крейсер "Варяг" ТОФ РФ

Для навчань з іранськими ВМС РФ підігнала ракетний крейсер "Варяг" - аналогічний "Москві"

У північній частині Індійського океану з 12 березня Іран починає морські маневри, які отримали назву "Морський пояс безпеки 2024", в який візьмуть практичну участь РФ та Китай. Самі навчання мають пройти в Оманській затоці й триватимуть декілька днів. Зокрема торік тривали з 16 по 17 березня.

З боку РФ для участі у цих навчаннях з Тихого океану пригнали ракетний крейсер "Варяг" та фрегат "Маршал Шапошников". Китай направив есмінець Urumqi та фрегат Linyi, а також судно забезпечення. З боку Ірану у маневрах буде брати участь понад 10 кораблів, катерів та судів забезпечення.

Читайте також: Чи зможе Німеччина реалізувати "кільцевий обмін" Taurus на Storm Shadow для ЗСУ
Маршал Шапошников
Фрегат ТОФ РФ "Маршал Шапошников"

Хоча головна мета маневрів заявлена у вигляді "відпрацювання забезпечення безпеки морської економічної діяльності", важливо саме місце проведення навчань. Це Оманська затока, яка сполучає Аравійське море з Індійським океаном. Саме через неї проходить приблизно 20% всієї видобутої нафти та газу у світі.

Також варто зазначити, що китайський есмінець та фрегат, разом з російським ракетним крейсером та фрегатом, у іранських навчаннях будуть найбільшими кораблями. Бо військово-морські сили Ірану з надводних кораблів можуть виставити лише два корвети класу Bayandor побудови 60-х років, три фрегати класу Alvand 70-х років, а з нових кораблів - три фрегати класу Moudge та корвет-катамаран Shahid Soleimani.

корвет Shahid Soleimani
Корвет Shahid Soleimani ВМС Ірану

На фоні цих сил російський ракетний крейсер "Варяг" проєкту 1164 "Атлант", до якого належав й знищений крейсер "Москва", а також "Маршал Шапошников" є значно потужнішими кораблями.

Як й китайський Urumqi, що належить до сучасного типу 052D з 64 універсальними пусковими шахтами. Й навіть фрегат Linyi має 32 комірки.

есмінець 052D ВМС Китаю
Есмінець класу 052D ВМС Китаю

Для порівняння, російський "Маршал Шапошников" після модернізації отримав лише 16 пускових шахт під сучасні ракети, а вся його протиповітряна оборона спирається на ЗРК "Кинжал" з дальністю знищення повітряних цілей до 12 км.

Читайте також: Чи взагалі готова Франція до війни у Європі: скільки у французів танків, артилерії та бойових літаків