xcounter
#

Чому один SAMP/T передати так само складно, як два Patriot: Україна веде перемовини

9373
SAMP/T
SAMP/T

Попри те, що у західних арміях загалом під 100 Patriot, з них лише 30 у Європі, а з SAMP/T ситуація не краща

Українські дипломатичні зусилля зараз направлені на отримання додаткових систем протиповітряної та протиракетної оборони. І хоча бажана кількість додаткових систем Patriot називається від 7 до 25, наразі перемовини ведуться лише про два Patriot та один SAMP/T, про що зазначив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

І звісно це пов'язано з тим, що загалом у європейському сегменті НАТО близько 30 батарей Patriot (ще до 5 у студії отримання) і тому передати 83% чи 23% від всіх таких ЗРК складно. Водночас ще два Patriot які можуть бути зібрані з компонентів від різних донорів, виглядає значно реалістичнішим сценарієм, особливо в умовах, коли у США досі заблокована допомога для України.

Читайте також: Чим Іран може вдарити по Ізраїлю, як країна буде відбиватись та давати відповідь
Patriot
Patriot

А в цій ситуації згадка про перемовини щодо ще одного SAMP/T вкрай цікаві. Бо мова йде про ЗРК, який за весь час лише у кількості одного комплексу передали Франція та Італія. Перемовини щодо SAMP/T тривали з жовтня 2022 року, а офіційно цей комплекс прибув до України літом 2023 року. Тому передати ще один - це доволі значний крок, враховуючи їхню кількість.

Станом на 2021 рік у Франції було 10 комплексів (fire unit) SAMP/T, які зведені у п'ять ескадрилей з двома системами у кожному. Французька конфігурація передбачає 6 пускових по 8 ракет у кожній, одну РЛС, один командний пункт та машини забезпечення. У Італії було 6 комплексів (fire unit) SAMP/T, які зведені у батареї. Склад італійських комплексів менший - по чотири пускових.

Таким чином загалом, після передачі одного, мова йде про вже 15 комплексів SAMP/T. Це складає 6% від наявних ЗРК. Водночас передача і двох Patriot з 30 - це також 6% від наявних у Європі.

Нагадаємо, що SAMP/T від Eurosam мав стати аналогом Patriot, але так і не набув аналогічної популярності і єдиним його іноземним замовником є Сінгапур, який уклав контракт у 2013 році та досяг бойової готовності у грудні 2023 року.

Можливості SAMP/T забезпечуються ракетами Aster 30, які можуть перехоплювати аеродинамічні цілі на дальності понад 100 км, а також балістичні (без оголошення дальності, але за оцінками до 30-35 км).

Читайте також: Другий дзвінок для США: виступ прем'єра Японії Кіcіди у Конгресі - Україна як маркер