xcounter
#

Другий дзвінок для США: виступ прем'єра Японії Кіcіди у Конгресі - Україна як маркер

8614
Американські морпіхи на фоні гори Фудзі
Американські морпіхи на фоні гори Фудзі

США ненаданням допомоги Україні стрімко втрачають довіру серед стратегічних партнерів, а у Японії з окупованою РФ територією та статусом перемир'я питань ще більше, не говорячи про Китай

Те що США ненаданням допомоги Україні знищують своє положення гаранта безпеки вже стає не просто очевидним. А максимально публічним на рівні найвищих державних інстанцій.

Перший дзвінок-попередження - промова голови європейської дипломатії Жозепа Борреля на Форумі Європи, яка була присвячена тому, що Євросоюз вже не може спиратися на США, як на гаранта безпеки, а 75-річна парадигма обороноздатності кришиться на очах.

Читайте також: Rheinmetall повідомила, що підписано той самий "парадоксальний" контракт на бронемашини Boxer

Другий пролунав прямо у Конгресі через два дні, 11 квітня, у зверненні до американських парламентарів прем'єр-міністр Японії Фуміо Кіcіда.

"Без лідерства Сполучених Штатів не обійтися. Як довго без підтримки США зберігатимуться надії України під натиском Москви? Через скільки часу без присутності Сполучених Штатів, Індо-Тихоокеанський регіон зіткнеться зі ще суворішими реаліями?" - сказав він у Вашингтоні.

Саме це питання є зараз для Токіо, не менш ключовим, ніж у Європі, чи, наприклад Сеулу, а тим паче на Тайвані. Якщо США не можуть забезпечити навіть стабільність допомоги озброєнням, то яка надія, що у випадку агресії Китаю або КНДР ситуація не повториться. А Японія, Південна Корея та Тайвань очікують дещо більшої участі США у цьому процесі, ніж відправка озброєння.

А поки це питання залишається без відповіді, Фуміо Кісіда запевнив США, що Японія є максимально надійним та ефективним партнером, що вдвічі нарощує свій оборонний бюджет, та перетворюється з регіонального на світового партнера. Але ключовим у цій ситуації є довіра, яка є фундаментом будь-якого партнерства.

Фуміо Кіcіда

І звісно це була була дипломатична промова, яка обійшла дуже багато гострих питань. Наприклад, очільник японського уряду не згадав, що з РФ у них немає мирного договору після Другої світової війни. А Кремль тримає під окупацією чотири південних острови Курильської гряди. І не поставив пряме питання: як США будуть реагувати, якщо, звісно виключно гіпотетично, Путін тримаючи у руках ядерну зброю не скаже, що і Хоккайдо є "історичною російською землею".

Звісно не було озвучено ніяких альтернатив партнерству з США. Бо єдиною альтернативою для Японії залишається немислиме - отримання ядерної зброї, яка єдина наразі може гарантувати діалог з ядерними диктаторськими режимами на рівних.

Читайте також: Лазерний DragonFire для України: Велика Британія готова на бойовий експеримент