xcounter
#

Лазерний DragonFire для України: Велика Британія готова на бойовий експеримент

10848
DragonFire
DragonFire

Рішення Лондону направити DragonFire має, окрім посилення ППО України, вирішити ще три вкрай важливі задачі

Велика Британія готова до дійсно неочікуваного, але вкрай потрібного кроку - передати прототипи бойової лазерної системи DragonFire, який вже успішно проходить випробування та знищує цілі.

Попри те, що у самому британському війську його планують розгорнути не раніше 2027 року, очільник оборонного відомства країни Грант Шаппс заявив, що йде робота над тим, щоб відправити прототипи системи раніше, навіть, якщо вони не будуть ще на 100% готові.

Читайте також: Скільки всього може бути боєздатних F-16 для України від Норвегії

"Зараз у Європі відбувається реальний конфлікт, для розв'язання якого ми маємо унікальну сучасну зброю, яка може виявитися корисною. Скажімо так, він не обов'язково має бути на 100% ідеальним, щоб українці, можливо, отримали його", - наводить його слова Telegraph.

При цьому бажання відправити перші зразки DragonFire для реального бойового експеременту, попри будь-які публічні аргументації, все одно виходять за межі альтруїзму. Бо це, прагматичне рішення. По-перше, відправка DragonFire в Україну дійсно дозволить провести його випробування не у "тепличних умовах" полігону, а на реальному полі бою, проти реальних загроз. Це прискорить доведення комплексу до боєздатного стану та наблизить початок його серійного виробництва.

При цьому слід зазначити, що DragonFire розробляється з 2017 року. А чим довше розробка знаходиться у стані доведення, тим більше грошей вона витягує з бюджету та більший скепсис викликає. Це чудово видно на прикладі Пентагону, де у ВМС США вже прямо заявили, що до реальних бойових лазерів ще дуже далеко. І це при тому, що перший реальний зразок AN/SEQ-3 (LaWS) вже використовувався та навіть був встановлений на бойовий корабель ще у 2014 році.

AN/SEQ-3 (LaWS)
AN/SEQ-3 (LaWS)

По-друге, доведе реальну бойову ефективність системи проти реальних сучасних загроз. А позначка "ефективність доведена у бою" є значним аргументом для замовлення. Як для іноземної країни, так і для власного уряду та парламентарів, що узгоджують бюджет.

По-третє, дійсно допоможе Україні. Бо мова йде про систему, яка використовує 55 кВт лазерний промінь, що фокусується з 37 окремих каналів потужністю 1,5 кВт кожний. Таку потужність вже можливо вважати стандартною для таких систем, бо вона дозволяє пропалювати не лише пластик, а й метал, чим виводить з ладу дрони, ракети та, потенційно, артилерійські боєприпаси.

Але створення потужного лазера - це лише половина задачі, бо ще однією вкрай важливою вимогою для його ефективності є фокусування протягом декількох секунд на цілі. Це якраз необхідно для того, щоб пропалити корпус. При цьому тримати лазерний промінь необхідно на рухомій цілі. Наразі заявлені для ЗМІ характеристики DragonFire - фокусування на відстані у 1 км з точністю 23 мм. Але реальні можливості щодо ефективної дальності залишаються втаємниченими.

DragonFire
DragonFire

Справа в тому, що попри всі переваги бойових лазерів все ж таки існують декілька важливих факторів, які прямо можуть впливати на їх ефективність. Перший - це погодні умови та їх вплив на розсіювання лазерного променя в умовах туману, низької хмарності та дощу. Другий - швидкість знищення цілей, бо якщо реальна бойова ефективність лазера починається з 1 км, то цього цілком достатньо для ураження дрона, яку цю відстань подолає за 18 секунд. Але вже крилата ракета пролетить цю відстань за 4 секунди, тому питання чи буде достатньо цього часу для виведення її з ладу доволі актуальне.

Окрім того, додається питання можливості відбиття таким лазерним комплексом масованої атаки, коли одночасно наближається декілька цілей. Що пов'язано не лише з часом роботи комплексу по одному об'єкту, а його охолодження для наступного пострілу.

Відповідні на ці питання вкрай важливі. А тому зацікавленість міноборони Великої Британії у тому, щоб розсіяти будь-який скепсис цілком зрозумілі. Бо попри те, що вартість "пострілу" таких лазерних систем можуть вимірюватись у кількох доллрах, сам комплекс, особливо на "світанку" опанування технологій будуть коштувати далеко не "копійки".

Саме тому, відправка прототипів DragonFire до України має не лише посилити наше ППО, а й розвіяти будь-які сумніви щодо ефективності бойових лазерів, пришвидшити розробку та отримати замовлення на цей комплекс.

Читайте також: До яких радянських ЗРК у Польщі є ракети, передачу яких анонсував Дуда