xcounter
#

Скільки всього може бути боєздатних F-16 для України від Норвегії

7960
Всі фото —  Forsvaret
Всі фото — Forsvaret

Бо йдеться одразу про понад два десятки літаків, але не всі з них зможуть виконувати бойові місії — втім, цілком можуть слугувати донорами запчастин тощо

Минулого року Норвегія приєдналася до так званої "коаліції" винищувачів у рамках передачі Україні літаків F-16, а на початку січня цього року стало відомо, що Норвегія передає для навчання українських пілотів два F-16. Щодо того, скільки ж всього літаків планує передати країна для наших Повітряних Сил, то у ЗМІ кількість коливалася на рівні 5-10 літаків.

F-16 Норвегія

Водночас видання Nettavisen розповідає, що їх може бути понад два десятки — передусім вони посилаються на матеріал видання Zona Militar, в якому йдеться про те, що США дозволили передати Україні 65 багатофункціональних винищувачів F-16 — 19 від Данії, 24 від Нідерландів і ще 22 машини — якраз від Норвегії.

Читайте також: Грецькі F-16 для України: на скільки це реально, яка ціна та стан

Крім безпосередньо літаків, Норвегія також має передати двигуни, допоміжне обладнання, випробувальні стенди, необхідні інструменти, матеріали для технічного обслуговування, тренажери, запасні частини, технічну документацію тощо. Також нагадують, що Норвегія сформувала основну групу інструкторів для підтримки зусиль Данії в "авіаційній коаліції".

Як зазначають у виданні Nettavisen, вони "отримали підтвердження того, що це правда", але цілком ймовірно, що не всі з цих 22 винищувачів повністю справні — деякі з них дійсно можуть бути непридатними для польотів, але все одно знадобляться, наприклад, як донори запасних частин до інших літаків.

Але у виданні припускають, що боєздатними можуть бути як мінімум 12 літаків — це ті, які раніше Норвегія планувала продати американській компанії Draken International. "Ці літаки придатні до польотів і все ще перебувають у Норвегії", — йдеться у повідомленні.

F-16 Норвегія Україна Повітряні сили ЗСУ

Нагадаємо, що Норвегія на заміну парку своїх F-16 обрала літаки п’ятого покоління F-35, всього йдеться про замовлення на 52 одиниці на суму орієнтовно у 10 млрд доларів. Раніше Defense Express розповідав, як міноборони Норвегії у рази прорахувалось з витратами на F-35, який виявився значно дорожчим. Крім того, затримка з постачанням F-35 для європейських країн стає все більш загрозливою, і це може вдарити по передачі F-16 Україні.

Водночас коли саме норвезькі F-16 будуть готові виконувати бойові завдання в небі над Україною в руках наших пілотів — поки що невідомо. "Є багато ознак того, що у повітряному просторі України не буде літаків, подарованих Норвегією, до липневого саміту НАТО у Вашингтоні", — відзначають у виданні.

Читайте також: Аргентина отримає кредит від США на часткову оплату F-16 від Данії та ракет до них