xcounter
#

Норвегія передає для навчання українських пілотів два F-16, але строки прямо говорять про масштаб програми

5934
Норвезькі F-16 (всі фото: Luftforsvaret)
Норвезькі F-16 (всі фото: Luftforsvaret)

Коли мова заходить про передачу F-16 до України необхідно розуміти, що це довгострокова програма, яка триватиме далеко не місяці

Норвегія на практиці приєднається до програми навчання українських пілотів на багатофункціональних винищувачах F-16 й готує до відправлення до Данії двох літаків.

Про це повідомив міністр оборони Норвегії Бйорн Арілд Грам під час візиту на авіабазу Буде, повідомляє NRK. Разом з літаками у двомісній версії також будуть направлені й десять інструкторів.

Читайте також: США у 2024 році вийдуть на фініш з IVAS за 22 млрд доларів, який створює доповнену реальність для піхотинця

Норвезькі F-16

Також зазначимо, що у Норвегії вже оголосили, що передають до України від п’яти до десяти винищувачів F-16, що пов'язано з переходом норвезький збройних сил на F-35.

Але строки розгортання цих перших двох машин на данській авіабазі Скрюдструп [Skrydstrup] зазначені як весна або навіть літо 2024 року. Такий строк насправді прямо говорить, що програма навчання українських пілотів та техніків значно більша, ніж підготовка однієї умовної партії фахівців. Й буде тривати навіть коли перші F-16 будуть захищати українське небо.

Норвезькі F-16

Також видання зазначає, що точна кількість винищувачів, які будуть передані до України досі невідома. Але наводить припущення, що їх можливо буде до сотні. Можливо за рахунок обчислення всіх можливих літаків, які може передати Нідерланди, Данія, Бельгія та сама Норвегія. При цьому цей процес доволі сильно пов'язаний з переходом цих країн на F-35.

Водночас поки єдиною офіційною інформацією щодо кількості F-16 для України є повідомлення від прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, який 22 грудня 2023 року заявив про "початок підготовки до передачі" одразу 18 винищувачів.

При цьому деякі країни-донори зможуть розпочати передачу F-16 значно пізніше. Наприклад, у Бельгії повідомили про можливість направлення лише перших декількох літаків у 2025 році. Тобто відносно посилення Україною цими винищувачами необхідно розуміти, що це дійсно довготривала програма.

Читайте також: Чому кораблі збивають дешеві дрони ракетами за мільйони доларів, коли є лазерні системи