xcounter
#

Чому кораблі збивають дешеві дрони ракетами за мільйони доларів, коли є лазерні системи

16020
Лазерн система ODIN на борту есмінця USS Stockdale (DDG-106), фото — USN, MC Elisha Smith
Лазерн система ODIN на борту есмінця USS Stockdale (DDG-106), фото — USN, MC Elisha Smith

І скільки сьогодні може коштувати одна лазерна система за умови помірних темпів виробництва

Хоча військово-морський флот США не має жодних труднощів зі знищення ударних дронів та ракет хуситів, але Міноборони країни занепокоєне тим фактом, що для ураження відносно дешевих цілей американські військові використовують перехоплювачі вартістю мільйони доларів (наприклад, ціна ракети SM-2 на 2022 рік коливалася у межах 2,1 млн доларів, SM-3 Block IB — 11,83 млн доларів), тоді як ціна тих самих дронах може коливатися в межах декількох десятків тисяч доларів.

Читайте також: Саудівська Аравія має лазер, що збив 100% Shahed-136, а от чи нам таке реально
ракета Standard Missile-3 (SM-3)
Пуск Standard Missile-3 (SM-3), фото — Lt. Chris Bishop Deputy Director, U.S. Navy

І тепер фахівці задаються питанням — а чому ж у звітах посадовців про збиття ворожих цілей відсутні дані про використання новітнього лазерного озброєння, яке якраз і мало б розв’язати проблему, коли для збиття дешевих цілей використовуються незрівнянно дорогі ракети.

Відповідь на це питання можна знайти у нещодавньому звіті Дослідницької служби Конгресу, як розповідають у виданні Defense One. Там зокрема згадують таке — що сьогодні ВМФ США перебуває в процесі розгортання на есмінцях класу Arleigh Burke одразу восьми лазерних систем ODIN (Optical Dazzler Interdictor Navy).

лазерна система
Лазерна система ODIN, фото — U.S. Navy

А також — два роки току USS Preble (DDG-88) (клас Arleigh Burke) отримав лазер HELIOS, що може мати потужність від 60 до 150 кВт і також вбудований осліплювач і систему спостереження. Зрештою, сьогодні ОПК США працює і над іншими лазерами і рамках програми HELCAP (High Energy Laser Counter) і LLD (Layered Laser Defense).

Відповідь на питання, а чому ж ВМС США активно не використовують це озброєння, щоб збивати дешеві дрони, має два пояснення. По-перше, у США визнають наявність технічних проблем з масштабуванням такого озброєння. І що "за сьогоднішніх рівнів потужності треба декілька секунд відстеження, щоб завдати достатньо шкоди [дрону], щоб збити його". І що флот разом з міноборони вже працюють над тим, щоб вирішити обмеження у використання такого озброєння.

Друге пояснення доволі парадоксальне, хоча насправді й не дивує. Йдеться про банальну бюрократичну перепону, коли ВМФ не може масштабувати закупівлю корабельних лазерів, бо раніше ніколи не закуповував їх у значних кількостях і тому не може визначити вартість закупівель.

Водночас щодо оцінок, а скільки ж може коштувати лазерне озброєння, наводяться наступні числа — система потужністю 60 кВт з "відносно зрілим управлінням променем та інтеграцією бойових систем" за умови помірних темпів виробництва буде коштувати близько 100 млн доларів. Для лазерів потужністю у 250 кВт ціна зростає вдвічі — до 200 млн доларів за одну систему.

Тому як висновок тут відзначають таке — дійсно, у короткостроковій перспективі Сполучені Штати будуть вимушені викласти набагато більше грошей, але це зрештою допоможе їм суттєво зекономити на ракетах у довгостроковій перспективі.

Читайте також: Чи може комплекс активного захисту боротися з FPV-дронами та чи є альтернативи