xcounter
#

Дев’ять есмінців ВМС США отримають бойові лазери: одна з цих систем буде збивати ракети

9121
Будемо чекати, поки в Чорне море не зайде один із кораблів флоту США, оснащений такими системами
Будемо чекати, поки в Чорне море не зайде один із кораблів флоту США, оснащений такими системами

Ці кораблі буквально "нашпигують" лазерними системами різного роду, які зможуть захищати від ворожих дронів та "Калібрів"

Військово-морські сили США розширюють поле для використання лазерних систем на своїх бойових одиницях.

Так, наразі флот озброює все більше своїх есмінців "несмертельною системою" Optical Dazzling Interdictor, Navy або ж ODIN. Наразі вже три есмінці класу Arleigh Burke мають на борту цю систему. До кінця 2021 кількість есмінців з системою ODIN має зрости до шести, а в наступні роки цей лазер мають отримати ще два есмінці.

Читайте також: Кардинальне переозброєння: разом з гіперзвуковими ракетами есмінець Zumwalt може отримати лазерну зброю

Система ODIN як "несмертельна" зброя призначена не для знищення, а для осліплення ворожих безпілотників. Лазер вміє "вимикати" електрооптичні датчики, такі як цифрові відеокамери та інфрачервоні камери на борту дронів, через що оператори не зможуть використовувати їх для збирання розвідувальних даних. Навіть відносно малопотужні лазери можуть пошкодити датчики камери.

Разом з тим, дев’ятий есмінець, що має отримати лазерну зброю (йдеться про USS Preble) – матиме більш потужну лазерну систему High Energy Laser and Integrated Optical-dazzler and Surveillance – HELIOS, яку есмінець отримає вже до кінця цього року.

Бойовий лазер HELIOS
Ось такий вигляд матиме бойовий лазер HELIOS на борту есмінця USS Preble

Система HELIOS, як сподіваються у ВМС США, має бути достатньо потужною для того, щоб стати ефективною протиракетною системою, яка здатна збивати дозвукові протикорабельні крилаті ракети, такі як російська "Калибр" або ж китайська YJ-18.

Ця система має сфокусуватися на ракеті, що наближається, та спалити її, пошкодивши боєголовку (ракета у такому випадку вибухне), сенсор (це завадить ракеті визначити місцезнаходження цілі) чи крила ракети (вона стане аеродинамічно нестабільною та впаде у море).

Лазерна система HELIOS есмінець
Лазер системи HELIOS має бути достатньо потужним для того, щоб збивати ворожі ракети

Щоб такий лазер міг знищувати ракети, він повинен бути дуже потужний, оскільки має сфокусуватися на одній точці ракети протягом тривалого проміжку часу. У ВМС не кажуть, яку потужність має система HELIOS, але вважають, що новий лазер матиме вирішальне значення для протиракетної місії.

Якщо HELIOS зможе збивати ракети, він, фактично, стане протиракетною системою з майже необмеженою кількістю пострілів. Це дозволило б кораблю мати менше ракет для захисту, замінивши їх наступальним озброєнням.

Читайте також: "Промінь смерті" для винищувачів: ПС США планують протестувати лазерну капсулу SHiELD не раніше 2024 року