xcounter
#

"Промінь смерті" для винищувачів: ПС США планують протестувати лазерну капсулу SHiELD не раніше 2024 року

9600
"Промінь смерті" для винищувачів: ПС США планують протестувати лазерну капсулу SHiELD не раніше 2024 року

Американські розробники активно працюють над тим, щоб літаки ПС США отримали потужну та ефективну лазерну зброю

Дослідницька лабораторія ПС США розпочала створення лазерної зброї, що встановлюється на капсулах, призначеної для захисту літаків від ворожих ракет.

Так, демонстраційний модуль із високоенергетичним лазером (Self-Protect High Energy Laser Demonstrator – SHiELD) знаходиться на стадії будівництва на базі ПС Кіртланд, що в Нью-Мексико.

Читайте також: Захищатись від безпілотників: коли Армія США почне випробування бронемашин Stryker із лазерною зброєю
Лазерна зброя
Лазерну зброю отримають не тільки винищувачі: захищатися від ворога потрібно всім

Якщо результати програми SHiELD будуть вдалими, то наступники цієї системи будуть захищати винищувачі, заправники та розвідувальні літаки ПС США від ворожих ракет.

Модуль SHiELD, над яким ПС США працювали з Lockheed Martin, Boeing і Northrop Grumman, буде складатися з трьох основних підсистем, зокрема самого модуля, лазера й системи управління променем. Так, у цьому місяці Дослідницька лабораторія отримала власне модуль, а дві інші підсистеми з’являться пізніше в цьому ж році.

Бойовий лазер
Раніше Lockheed Martin у концептуальному відео демонструвало, як винищувач F-16 захищає повітряний заправник KC-46A Pegasus від ракети Р-27, випущеної з винищувача МіГ-29

Система SHiELD – це демонстратор технологій, тому ми ніколи не побачимо її у реальних боях, однак якщо випробування цієї системи будуть успішними, то це стане поштовхом до створення повноцінної бойової лазерної системи для літаків ПС США.

Раніше Lockheed Martin у концептуальному відео демонстрував, як саме буде працювати повноцінна лазерна зброя. Хоча у цьому відео тактична система бортової лазерної зброї (TALWS) відділена від SHiELD, але досвід, отриманий під час розробки однієї системи, використовувався і для створення іншої.

Зазначається, що ПС США розраховують провести повноцінне випробування лазерної капсули SHiELD у 2024 році.

Ці випробування вже вкотре переносяться – так, раніше Defense Express розповідав про те, що випробування лазерної зброї у рамках програми SHiELD, заплановані на 2021 рік, були перенесені на 2023.

Лазерна зброя
Створення лазерної зброї вимагає значного часу для вирішення низки різних питань

Затримка пов’язана з технічними складнощами, а також із загальним уповільненням робочих процесів через COVID-19. Як заявив керівник програми SHiELD Джефф Хеггеймайєр, технологія дійсно складна і потребує часу для того, щоб дати відповідь на питання: як скоро винищувачі отримають лазерну зброю для захисту від ворожих ракет?

Читайте також: Rheinmetall та MBDA розроблять лазерну зброю для німецьких ВМС: яке майбутнє матиме програма