xcounter
#

Захищатись від безпілотників: коли Армія США почне випробування бронемашин Stryker із лазерною зброєю

2650
Захищатись від безпілотників: коли Армія США почне випробування бронемашин Stryker із лазерною зброєю

Сумарно, програма оснащення бронетранспортерів лазерною зброєю займе п’ять років

Армія США отримала перші два дослідні зразки бронетранспортерів Stryker, оснащених системою лазерної зброї DE-MSHORAD. Ці машини надійшли на військову базу в Хантсвілі, штат Алабама.

Про це йдеться в публікації порталу Armyrecognition.com.

Читайте також: ​У РФ розписались у безпорадності власних ЗРК проти сучасних БПЛА та ракет після полігонних випробувань
боротьба з безпілотниками
Бронетранспортер Stryker із системою лазерною зброєю

Відомо, що випробування цих двох Stryker почнуться весною 2021 року на базі у Форт Сілл, штат Оклахома. За результатами випробувань мають бути сформовані остаточні параметри системи DE-MSHORAD.

У 2022 році Армія США має отримати перший взвод із чотирьох «лазерних» бронемашин Stryker. За деякими даними, що вартість контракту на постачання таких чотирьох машин потенційно може становити близько 490 мільйонів доларів.

Один із можливих варіантів системи лазерної зброї на базі БТР Stryker

Перше випробування бронемашини із лазерною зброєю Stryker MEHEL 2.0. – відбулось в 2017 році. Тоді бронетранспортер із лазерною установкою потужністю 5 кВт показав успішну боротьбу із невеликими дронами.

Перший контракт на розробку та введення в експлуатацію боєздатної лазерної системи озброєння Армія США видала 26 липня 2019року. Тоді компанії Northrop Grumman і Raytheon отримали контракт на суму $203 млн, в якому головним підрядником була визначена компанія Kord Technologies. Бойові машини Stryker з технологіями лазерної зброї M-SHORAD на полі бою мають діяти взаємопов’язано із системами ППО "традиційного" типу.

Як раніше повідомляв Defence Express, у жовтні 2020 року повітряні сили США уклали контракт з компанією Parsons на виробництво наземних транспортних засобів RADBO (Recovery of Airbase Denied byOrdnance), які б могли знешкоджувати на аеродромах міни чи боєприпаси, які не вибухнули. Контракт оцінюється у майже 40 мільйонів доларів. Він передбачає закупівлю 13 машин та трьох комплектів запасних частин.

Зразок системи лазерної зброї RADBO

У грудні 2020 року компанія Boeing модернізувала і поставила американському оборонному відомству першу партію лазерної системи озброєння CLWS (Compact Laser Weapon System). Призначеннятаких систем – боротьба з безпілотними літальними апаратами. Ці системи отримали збільшену максимальну потужність променя та підвищену надійність. Втім, конкретні характеристики систем CLWS – невідомі.

Системи CLWS відправляються до замовника
Читайте також: ​Лазерна зброя на підході: як зміниться повітряне поле бою