xcounter
#
Лазерна зброя може докорінно змінити повітряний двобій

​Лазерна зброя на підході: як зміниться повітряне поле бою

Лазерна зброя може докорінно змінити повітряний двобій
4102

Бойові літаки з лазерами потроху перетворюються з експериментів на реальні бойові машини

Лазерна зброя на літаках потроху стає реальністю. Вже у 2022 році має відбутися перша демонстрація AC-130J Ghostrider з високоенергетичним лазером потужністю у 60 кВт.

Нею планують оснастити винищувачі шостого покоління у Євросоюзі, а також у Японії, яка вирішила створити власний Mitsubishi F-3. Окрім того, у Пентагоні існують обережні плани встановити лазер на модернізований F-35.

Читайте також: ​A-10 Thunderbolt II: не універсальний солдат без права на відставку (фото та відео)

Навіщо лазер літакам, які і так зараз обвішані всім різномаїттям зброї, від гармат до високоточних бомб та далекобійних ракет, а також як ця зброя змінить поле повітряного бою - у матеріалі Defense Express.

Зброї мало не буває

Судячи з усього, першим бойовим, а не експериментальним літаком із лазерною зброєю стане американська батарея на крилах AC-130J Ghostrider.

AC-130
AC-130 має вражаючий арсенал зброї

Керівники Командування спеціальних операцій Повітряних сил США хотіли отримати бортову лазерну зброю ще до кінця 2019 року. Проте проблеми з фінансування змістили строки "у право" і тепер вони очікують на першу її демонстрацію у 2022 році.

На AC-130J Ghostrider планують встановити високоенергетичний лазер потужністю 60 кВт. Він доповнить цілий арсенал з головним калібром у вигляді 105-мм гармати, на додачу до ракет AGM-176A Griffin, високоточними бомбами та 30-мм автоматичною гарматою.

Лазер виготовляє Lockheed Martin, яка отримала контракт у грудні 2018 року, а його постачання очікується на початку 2021 року. Загальна вартість цього контракту складає 19,3 мільйона доларів.

AC-130
AC-130 - "батарея на крилах"

Навіщо ж AC-130J Ghostrider ще і бойовий лазер, який і сьогодні асоціюється з чимось зі сфери фантастики, у Пентагоні відповідають цілком відкрито. По-перше, Ghostrider зможе потай відключати ворожі системи, знищувати літаки та безпілотники, наземну інфраструктуру, тощо. І робити це без жодного вибуху, звуків або спалахів світла. Супротивник усвідомить, що сталося, тільки після того, як лазер вже спрацював.

Вибір AC-130J Ghostrider у якості платформи теж зрозумілий. Побудований на базі транспортника C-130 Hercules, літак має вантажопідйомність у 19 тонн та просторий вантажний відсік в який у рази легше "втиснути" лазер ніж, наприклад, у стелс-винищувач.

Довгий шлях

Таким чином вже у 2022 році цілком можливо почнеться ера літаків з бойовими лазерами, перші кроки з якими почали робити ще півстоліття тому. У 70-ті роки минулого сторіччя у США був створений повітряний лазер, який тестували на літаку-танкері КС-135, який був перейменований у літак-лабораторію NC-135.

NC-135
NC-135 - перша спроба лазерної зброї у повітрі

Це був вуглекислотний газодинамічний лазер, який на практиці довів можливість збиття ракет "повітря-повітря" типу AIM-9 Sidewinder та безпілотних дозвукових мішеней. Проте великі габарити газодинамічного лазера, його вартість, а також ненадійні на той час системи наведення поставили крапку у цьому проекті.

Цікаво, що у відповідь СРСР активізував власні розробки у цій сфері, які у 80-х роках вилилися в А-60 - літак-лабораторію на базі Ил-76 також з газодинамічним лазером. Проте розвал Союзу також поставив крапку у цьому проекті.

А-60
Офіційно А-60 "мирно" досліджував вплив атмосфери на дію лазерних променів

Після цього над розміщенням лазерної зброї на літаках не згадували аж до 2000-х років, поки у небо не піднявся Boeing YAL-1 з хімічним киснево-йодним лазером HEL з піковою потужністю у мегават. Завдяки інноваційній системі наведення, яка була здатна вираховувати атмосферні викривлення, він здатний знищувати цілі на відстані 80-100 км.

Під час стрільб у 2010 році лазером були збиті дві балістичні ракети, що довело можливість використання цієї зброї у протиракетній обороні. Проте вартість проекту, яка перевищила п’ять мільярдів доларів, знову поставила крапку і у 2014 році Boeing YAL-1 був утилізований.

Boeing YAL-1
Boeing YAL-1 - протиракети виявились дешевшим засобом ПРО

Після цього у сфері бойових лазерів відбулась важлива концептуальна зміна - перехід від хімічних до твердотілих. Головна перевага хімічних - велика потужність, за яку необхідно "платити" габаритами, а також возити с собою "боєкомплект", який використовується для нагнітання лазеру. Окрім того, вони працюють "імпульсно", а перерва для нагнітання нового "пострілу" вимагає часу.

Твердотілі лазери працюють використовуючи виключно електроенергію. Тобто їх можливо підєднати до генератора, наприклад, приводного валу підіймального вентилятора F-35B, та отримати майже безкінечний боєзапас. Такі лазери можуть працювати у режимі тривалого випромінювання, вони менші за розміром та легко масштабуються.

F-35B
F-35B та його вентилятор системи VTOL

Універсальна зброя

Водночас за останні роки величезний крок вперед був зроблений у системах наведення, які потребують не тільки розвинених сенсорів, а і "цифрових" потужностей, які мають вираховувати всі викривлення та похибки. Саме поява таких технологій дозволяє зараз говорити про реальну можливість використання лазерів, які будуть здатні з мінімальним відхиленням наводитись на ціль та супроводжувати. І робити це у 3D-просторі, враховуючи взаємні маневри нападника та мішені.

Водночас мова йде про можливість навестись не на абстрактну ціль типу літак, а на його окремі частини, які є найбільш вразливими для дії лазеру - кабіна пілота, двигун, зброя на підвісці, радар, тощо.

Це можливо зробити виключно завдяки використанню спеціальної стабілізованої у всіх площинах платформи та "турелі" з майже круговими секторами обстрілу. Таке рішення одразу ж нівелює будь-яку високоманевровість винищувача - бо жодні фігури вищого пілотажу не дозволять ухилитися від такого лазеру.

F-35
F-35 - один з кандидатів на отримання лазерної зброї

І якщо до такого повітряного двобою ще, напевно, далеко, то більш реальною та практичною сферою застосування лазеру є самооборона літака від ракет противника. Використати лазер для цих цілей простіше, бо ракети мають доволі прогнозовану траєкторію польоту та вразливіші за літак. Тобто є можливість обійтись менш потужним лазером та простішою системою наведення та супроводження.

У випадку такого використання лазеру можливо у рази підняти живучість навіть такої, відносно легкої для засобів протиповітряної оборони, цілі, як AC-130J Ghostrider. Не говорячи вже про стратегічні бомбардувальники чи винищувачі.

B-2
Лазерна зброя - один із шляхів підвищення живучості стратегічної авіації

Таким чином, лазерна зброя отримує ще одну перевагу - вона стає універсальною, як у нападі, так і у захисті. Враховуючи дальність ураження цілей у десятки кілометрів, з реальною перспективою у сотню та більше, "безкінечний" боєзапас, непомітність використання та моментальність дії, лазер дійсно стає супер-зброєю. А її використання неодмінно змінить всю уяву про повітряний бій, а також вимоги до літаків загалом.

Читайте також: Пентагон схаменувся: Китай "просочився" у таємні розробки гіперзвукової зброї США