xcounter
#

​"Артбатарея на крилах" AC-130 все ж таки отримає бойовий лазер

4640
​"Артбатарея на крилах" AC-130 все ж таки отримає бойовий лазер

У США вирішили з 2022 року почати випробовувати лазерну зброю на AC-130J Ghostrider

AC-130J Ghostrider - важкий літак вогневої підтримки, який має на озброєнні 105-мм та 30-мм гармату, високоточні бомби та ракети. А на додачу до такого арсеналу на нього планують встановити ще й бойовий лазер потужністю у 60 кВт, який почнуть тестувати на літаку у 2022 році.

Про строки реалізації озброєння літака новою зброєю повідомила Меліса Джонсон, виконуючий директор програми літаків Командування спеціальних операцій США. Вона підкреслила, що мова йде про тестування нового виду зброї, який у випадку очікуваного успіху отримає новий поштовх для розвитку та подальшого встановлення на інші літаки.

Читайте також: ​Пентагон замовляє F-15EX: навіщо США винищувач з 70-х років, якщо є F-22 та F-35

На відео робота AC-130 з традиційним озброєнням

Справа в тому, що про проект із озброєння AC-130J лазером було повідомлено ще у 2015 році із визначеним строком до 2020. Проте за цей час були проведені виключно наземні випробування. Цікаво, що причиною відставання від графіку експертне середовище у США вважає затримки у фінансуванні, а не технічні складнощі.

За оцінками американських військових оснащення AC-130J Ghostrider дозволить розширити можливості літака під час спеціальних операцій. Для прикладу наводиться ситуація, коли необхідно захопити ціль, яка пересувається на автомобілі - лазер дозволить вивести з ладу двигун без жодного демаскуючого фактору. Окрім того, така зброя також ефективно може застосовуватись для знищення безпілотників та інших повітряних цілей.

AC-130
Арсеналу AC-130 можуть позаздріти навіть деякі бойові кораблі

Загалом програма AC-130J Ghostrider передбачає створення 37 літаків, частина з яких буде модернізована із більш старих версій - AC-130H Spectre та AC-130U Spooky.

Тактика застосування літака доволі проста, все гарматне озброєння AC-130 знаходиться по лівому борту, тому літак становиться у широке коло над районом цілі та починає вести вогонь із гармат. Точність вогню забезпечує компьютеризована прицільна система із радаром, а також телевізійним та тепловізійним прицілом.

Вперше AC-130, який створений на базі військово-транспортного C-130 Hercules, був використаний під час війни у В’єтнамі де ефективно "працював" на "тропі Хо Ши Міна", знищивши понад 10 000 вантажівок.

AC-130
AC-130 майже беззахісний проти насиченої ППО

Концепція використання літака не передбачає його використання, якщо у противника є насичена протиповітряна оборона. У іншому випадку AC-130 є доволі легкою мішеню. Наприклад, у В’єтнамі було втрачено п’ять таких літаків, один з яких було збито ЗРК С-75, а ще один з ПЗРК "Стріла-2". Під час операції "Буря у пустелі" у 1991 році "Стрілою-2" було знищено ще один літак.

Читайте також: Російські "Панцирі" та "Красуха" знищені безпілотниками в Лівії