xcounter
#

Знешкоджувати міни лазером: військові США отримають нову систему розміновування

1047
Знешкоджувати міни лазером: військові США отримають нову систему розміновування

Повітряні сили США отримають змогу знешкоджувати міни, бомби та снаряди без ризику для військових

Повітряні сили США уклали контракт з компанією Parsons на виробництво наземних транспортних засобів RADBO (Recovery of Airbase Denied by Ordnance), які б могли знешкоджувати на аеродромах міни чи боєприпаси, які не вибухнули.

Контракт оцінюється у майже 40 мільйонів доларів. Він передбачає закупівлю 13 машин та трьох комплектів запасних частин.

Читайте також: Lockheed Martin показала, як лазерна зброя буде збивати ворожі ракети

Система складається з бронемашини Cougar MRAP, 3-кіловатної лазерної зброї ZEUS розробки Parsons та механізованої "руки" для того, щоб прибирати уламки чи інші об’єкти, які заважають виконанню завдання.

Ідея такої машини доволі проста і полягає в тому, щоб військові могли легко розчищати наявні чи майбутні аеродроми. Навряд чи ця система відображає ті можливості лазерних потужностей, до яких в Пентагоні йшли достатньо довго. Але водночас це потенційно важливий крок, оскільки ця машина стане першою серед наземних лазерних систем, виробництво якої Міноборони США замовили в повному обсязі.

Стверджується, що роботи з виробництва системи будуть завершені у вересні 2023 року.

Військовий лазер
Знищувати міни лазером – чому б і ні

Як кажуть в компанії, лазер здатен вражати цілі на відстані більш як 300 метрів від машини та достатньо потужний, щоб знешкоджувати різні типи мін, бомб та снарядів.

"Ми створюємо продукт для ведення бойових дій, що змінить правила гри. Ми пишаємося тим, що співпрацюємо з ПС США у розгортанні цієї критично важливої технології захисту сил та забезпечення виконання задач, яка значно підвищить безпеку та ефективність операцій зі знешкодження операцій", – стверджують у Parsons.

Читайте також: Повітряний бій між МіГ-29 та "лазерним" F-16: переміг лазер (відео)