xcounter
#

Історія повторюється: у США перенесли випробування бойового лазера на винищувачах

2377
Історія повторюється: у США перенесли випробування бойового лазера на винищувачах

Через технічні та інші проблеми випробування бойового лазера на винищувачі розпочнуться на два роки пізніше

Повітряні сили США повідомили, що початок льотних випробувань лазерної зброї, призначеної для захисту винищувачів та інших літаків від ворожих ракет, перенесено на 2023 рік.

Йдеться про програму розробки лазерної зброї для літаків SHiELD (Self-Protect High Energy Laser Demonstrator), у рамках якої у 2021 році планувалося провести перше випробування бойового лазера повітряного базування на борту винищувача.

Читайте також: ​Лазерна зброя на підході: як зміниться повітряне поле бою
боевой лазер истребитель
Майбутнє переноситься: розробники мають вирішити деякі технічні питання

Затримка пов’язана з технічними складнощами, а також із загальним уповільненням робочих процесів через COVID-19. Як заявив керівник програми SHiELD Джефф Хеггеймайєр, технологія дійсно складна і потребує часу для того, щоб дати відповідь на питання: як скоро винищувачі отримають лазерну зброю для захисту від ворожих ракет?

лазер истребитель
Питання в тому, яким чином зробити потужний лазер, який "влізе" у винищувач

Актуальним для розробників залишається питання того, як саме зібрати "всі ці речі в одну маленьку капсулу", зазначає Хеггеймайєр. Йдеться про те, що лазер повинен бути не тільки достатньо потужним, щоб протистояти ворогу й виконувати необхідні задачі, але й компактним для розташування на борту винищувача.

Зрештою, це не вперше, коли у США переносять випробування лазерної зброї на літаках. Так, свого часу через проблеми з фінансуванням демонстрація лазерної зброї на літаку AC-130J Ghostrider була перенесена з 2019 на 2022 рік.

боевой лазер самолет
Історія повторюється: випробування бойового лазера для цього красеня теж переносили – з 2019 на 2022 рік

Як ми розповідали раніше, "артбатарея на крилах" має отримати високоенергетичний лазер потужністю 60 кВт і, скоріш за все, стане першим бойовим літаком із лазерною зброєю.

Читайте також: Флот США застосував новий бойовий лазер для боротьби з БПЛА