xcounter
#

Флот США застосував новий бойовий лазер для боротьби з БПЛА

736
На USS Portland 16 травня ц.р. в Тихому океані провели тестування потужної експериментальної лазерної установки Laser Weapon System Demonstrator/ Фото: U.S. Navy
На USS Portland 16 травня ц.р. в Тихому океані провели тестування потужної експериментальної лазерної установки Laser Weapon System Demonstrator/ Фото: U.S. Navy

ВМС США 16 травня ц.р. в Тихому океані провели тестування встановленої на десантному транспорті-доку USS Portland (LPD 27) потужної лазерної установки Laser Weapon System Demonstrator (LWSD) Mk 2 Mod 0

В ході випробувань був успішно знищений безпілотник.

Про це повідомляє Defense Express з посиланням на Командування Тихоокеанського флоту військово-морських сил США.

Читайте також: ​Морська піхота США об’єднає крилату ракету та наземний дрон

"Проводячи передові морські випробування для боротьби з БПЛА та малорозмірними цілями, ми отримуємо цінну інформацію про можливості демонстратора системи твердотільної лазерної зброї для її застосування проти потенційних загроз", - відзначив капітан Керрі Сандерс, командир USS Portland.

Він також заначив, що "демонстратор системи твердотільної лазерної зброї - це унікальна можливість, яку на USS Portland отримали з тим, щоб долучитись до її тестування та застосування в інтересах ВМС США, а також зробити свій внесок у розвиток систем озброєнь майбутнього". "З цією нової передовою технологією ми будемо визначати нові правила ведення бойових дій флотом на морському театрі бойових дій", - наголосив Керрі Сандерс.

За інформацією, що поширено управлінням зв’язків з громадськістю Тихоокеанського флоту ВМС США, LWSD - це високоенергетичний демонстратор лазерної зброї, розроблений Управлінням військово-морських досліджень (Office of Naval Research) та встановлений на USS Portland для демонстрації на морі. "Операційне розгортання LWSD на кораблі Тихоокеанського флоту є першим системним застосуванням високоенергетичного твердотільного лазера", - наголосили в Тихоокеанському флоті ВМС США.

Лазерна система була розроблена компанією Northrup Grumman. Її інтеграція на корабель, а також проведення випробування були здійснені під керівництвом представників відділення ім. адмірала Далгрена Центру військово-морських операцій (Naval Surface Warfare Center Dahlgren Division).

USS Ponce, Defense Express
На USS Ponce проводять випробування лазерного комплексу LaWS, 15 листопада 2014 року / Фото: U.S. Navy

Це не перший випадок, коли ВМС США встановлюють на своїх кораблях систему лазерної зброї. Відомо, зокрема, що десантний транспорт-док типу USS Ponce забезпечили лазерним комплексом LaWS під час розгортання на Близькому Сході в період між 2014 та 2017 роками. Перебуваючи в класі 150 кіловат, нова зброя, що встановлена на USS Portland, значно потужніше, ніж лазер, встановлений на USS Ponce.

Військово-морський флот США розробляє так звану зброю спрямованої енергії (directed-energy weapons) до якої відносяться і лазери, з 60-х років.

Зброя спрямованої енергії - це зброя, що випромінює енергію у заданому напрямі без використання дротів та інших провідників, для досягнення летального або нелетального ефекту.

До зброї спрямованої енергії також відноситься і електромагнітна зброя, про яку раніше писав Defense Express.

Читайте також: Електромагнітна зброя України: в Харкові серійно виготовляють бойові "випалювачі