xcounter
#

Rheinmetall та MBDA розроблять лазерну зброю для німецьких ВМС: яке майбутнє матиме програма

892
Першим носієм лазерної зброї в німецькому ВМС має стати фрегат "Sachsen"
Першим носієм лазерної зброї в німецькому ВМС має стати фрегат "Sachsen"

Першу дослідний зразок-демонстратор німецькі ВМС мають отримати в 2022 році, програма випробувань передбачатиме інтеграцію лазерної установки із іншими системами бойового корабля, і також – відпрацювання управління вогнем лазерної установки під час воєнних дій на морі

Німецький оборонний концерн Rheinmetall та філіал корпорації MBDA отримали замовлення на спільну розробку системи лазерної зброї в інтересах німецьких військово-морських сил.

Замовником виступає Федеральне управління з питань обладнання, інформаційних технологій та технічної підтримки Бундесверу (BAAINBw), сума контракту – коливається у "мінімальному двозначному діапазоні мільйонів євро", пише портал Defence News.

Читайте також: Катери, озброєні дронами-камікадзе: чим США хочуть воювати у Південно-Китайському морі
Демонстратор системи лазерної зброї, котрий до цього самостійно розробила MBDA

Виконати розробку лазерної системи для німецьких ВМС слід протягом 2021 року. У 2022 році лазерна установка має бути встановлена на фрегат FGS "Sachsen" F219, і мають відбутись перші "польові" випробування першого зразка-"демонстратора" лазерної зброї для флоту ФРН.

Цей "демонстратор" буде використаний для того, щоб відпрацювати усі можливі аспекти управління вогнем лазерної зброї, а також – для відпрацювання усіх аспектів взаємодії системи лазерної зброї та інших систем бойового корабля.

Фрегати типу "Sachsen" мають водотоннажність до 6000 тонн, довжину корпусу – 143 метри, набір озброєння – одна гармата 76-мм, вісім пускових установок для ПКР Harpoon, 32 пускові установки для зенітних ракет для 24 ракет Standard SM-2 Block IIIA та 32 ракет Sea Sparrow, дві пускові установки на 21 комірки для ракет RIM-116A

Підрядники свої зусилля розподілять наступним чином. Rheinmetall буде відповідати за розробку системи направлення променю, охолодження та інтеграцію системи зброї із загальним демонстратором джерела лазерного випромінювання. MBDA - зосередиться на консолі оператора, а також на технології відстеження та інтеграції командно-адміністративних систем.

Відомо, що концерн Rheinmetall та німецькі військові співпрацюють по темі розробки лазерних систем для військового флоту ще з 2015 року.

Демонстратор системи лазерної зброї, котрий до цього розробив німецький концерн Rheinmetall

Як раніше розповідав Defence Express, у 2021 році ВМС США планують презентувати першу програму розгортання високоенергетичного лазера з вбудованим оптичним засліплюючим пристроєм та системою спостереження – або ж бойовий лазер HELIOS.

Це має бути єдина розгорнута лазерна система, інтегрована в есмінець типу Arleigh Burke.

Модель бойового лазера HELIOS, що має бути встановлена на борту есмінця USS Preble
Читайте також: ​В’єтнам демонтував російські протикорабельні ракети Х-35 з корветів