xcounter
#

Кораблі ВМФ США будуть знищувати безпілотники та бойові катери лазерною зброєю

4955
Кораблі ВМФ США будуть знищувати безпілотники та бойові катери лазерною зброєю

Потужна лазерна система HELIOS допоможе кораблям знищувати різні типи загроз

У цьому році ВМС США презентують першу програму розгортання високоенергетичного лазера з вбудованим оптичним засліплюючим пристроєм та системою спостереження – або ж бойовий лазер HELIOS.

Як повідомляють розробники системи, наразі на борту есмінця USS Preble розпочався монтаж системи HELIOS.

Читайте також: Захищатись від безпілотників: коли Армія США почне випробування бронемашин Stryker із лазерною зброєю

лазерна система
Бойовий лазер HELIOS на борту есмінця USS Preble

В пресрелізі компанії йдеться про те, що це буде єдина розгорнута лазерна система, інтегрована в есмінець типу Arleigh Burke. Також зазначається, що нещодавно компанія Lockheed Martin і ВМС США демонстрували роботу лазера з потужністю, що перевищує 60 кВт.

Масштабована архітектура конструкції лазера спектрально об’єднує декілька кіловатних волоконних лазерів для досягнення високої якості променю на різних рівнях потужності.

Випробування лазерної бойової системи
На USS Ponce проводять випробування лазерного комплексу LaWS, 15 листопада 2014 року / Фото: U.S. Navy

Lockheed Martin отримала контракт на постачання системи лазерної зброї HELIOS у січні 2018 року і за два роки, як стверджують в компанії, їй вдалося досягти значного прогресу.

Система HELIOS надає флоту нові можливості з протидії "безпілотним загрозам у повітрі" та бойовим катерам сьогодні, кажуть в компанії. Водночас у Lockheed Martin впевнені, що в майбутньому такий лазер буде протидіяти і протикорабельним крилатим ракетам.

Тож встановлення лазерів на ту чи іншу військову техніку – вже не "новинка", а тренд. Так, як раніше розповідав Defense Express, Компанія Boeing модернізувала і поставила першу партію раніше розгорнутих одиниць компактної лазерної системи озброєння (Compact Laser Weapon System – CLWS) американському оборонному відомству.

Лазерна зброя
Системи CLWS відправляються до замовника

А компанія Lockheed Martin розробляє технологію, що може захистити винищувачі у повітряному бою завдяки потенціалу лазерної зброї.

Цікаво відео 14 серпня 2020 року опублікувала ця компанія, де показано як винищувач американських повітряних сил F-16S захищає повітряний заправник KC-46A Pegasus від атаки винищувача МіГ-29.

По сюжету повітряного бою помітно, що винищувач Міг-29 застосовує проти танкера авіаційні ракети середнього радіуса дії класу "повітря-повітря" Р-27.

Читайте також: Повітряний бій між МіГ-29 та "лазерним" F-16: переміг лазер (відео)