xcounter
#

​РФ посилила Чорноморський флот черговим корветом з "Калібрами" та без адекватної ППО

"Грайворон" - малий ракетний корабель проекту 21631 "Буян-М" (фото ТАСС)
"Грайворон" - малий ракетний корабель проекту 21631 "Буян-М" (фото ТАСС)
5683

Церемонія вступу у склад ЧФ РФ корвету "Грайворон" пройшла у тимчасово окупованому Севастополі

Малий ракетний корабель, за західною класифікацією - корвет, "Грайворон" 30 січня увійшов до складу Чорноморського флоту РФ.

Цей корабель вже дев’ятий у серії кораблів проекту 21631 "Буян-М" та четвертий на Чорному морі.

Читайте також: Командування ВМС ознайомилось з можливостями Bayraktar TB2: наскільки цей БПЛА ефективний на морі
Грайворон
"Грайворон" став 4 кораблем свого класу ЧФ РФ (фото ТАСС)

Головне озброєння цих кораблів - крилаті ракети "Калибр", які можуть бути використані для ударів по наземних стаціонарних об’єктах на відстані 1500-2000 км. А також протикорабельні ракети "Оникс" із дальністю пуску до 600 км.

Саме кораблі цієї серії були використані для удару по об’єктах у Сирії у 2015 році, коли кораблі з Каспійського моря випустили ракети по цілях на відстані 1500 км.

Попри те, що корвети "Буян-М" оснащуються 8 пусковими установками для пуску "Калібрів" або "Оникс", місця для адекватних засобів протиповітряної оборони на цьому кораблі не знайшлось.

Все на що може розраховувати корабель - ЗРК малого радіуса дії "Гибка", який є бойовим модулем з ракетами від ПЗРК "Верба" або "Игла". Тобто він не може збивати цілі, які летять вище за 3,5 км та на дальності понад 6 км.

Гибка
ЗРК "Гибка" (фото ТАСС)

Це зумовлює неможливість дії цього корвета поза межами щільної протиповітряної "парасольки", яка має бути забезпечена авіацією та/або іншими більш потужними кораблями.

Водночас ефективність індивідуальної оборони кораблів "Буян-М", наприклад, від удару протикорабельних ракет, теж викликає вагомі сумніви. Що фактично перетворює цей корабель у "прибережну" пускову установку для "Калібрів".

Загалом "Буян-М" має повне водозаміщення у 949 тонн, довжину у 74 метри та малу осадку у 2,6 метра. Це зумовило їх класифікацію, як кораблі "река-море". Тобто ці корвети можуть використовувати такі ріки, як Дон чи Волга, що дозволяє їх "ховати" під щільною багатоешелонованою ППО.

Буян-М
"Проведення" корвету проекту Буян-М по Волзі
Читайте також: ​"Мотор Січ" розробляє корабельний вертоліт для українських корветів типу Ada: деталі проекту