xcounter
#

Чи може комплекс активного захисту боротися з FPV-дронами та чи є альтернативи

Abrams з КАЗ Trophy
Abrams з КАЗ Trophy
5880

Комплекс активного захисту призначений для перехоплення ракет від ПТРК та протитанкових гранат, але у реаліях поля бою поки пасує перед звичайним квадрокоптером зі скидом, це звісно можливо виправити, але об'єктивно є значно дешевші альтернативи й мова взагалі не про РЕБ

Питання, як боротися з FPV-дронами та звичайними скидами з кожним днем стає все більш актуальним, бо кожен день з'являється нова порція відео, на яких саме цими вкрай дешевими засобами знищується високовартісна бронетехніка.

Й для країн НАТО така ситуація більш ніж критична, бо коли FPV-дрон за 500 доларів може знищити, або, як мінімум, відправити на довгий ремонт танк, який коштує понад 32 млн - критична. При цьому лише нещодавно з'явилось серійне рішення боротьби з іншими загрозами, які існували вже дуже давно - реактивними гранатами та протитанковими ракетами. Відповіддю на це став комплекс активного захисту (КАЗ), який фіксує наближення загрози та знищує ворожий боєприпас на підльоті направленим вибухом в автоматичному режимі.

Читайте також: РФ заявила, що "Кинжал" начебто має радіолокаційну ГСН, це варто перевірити

Й першим дійсно популярним серійним зразком такого комплексу активного захисту став ізраїльський Trophy від Rafael Advanced Defense Systems, який встановлюють на Leopard 2 та Abrams. Існують й альтернативи, зокрема ще один ізраїльський комплекс Iron Fist від Elbit Systems, або німецький StrikeShield від Rheinmetall.

А перше реальне бойове застосування Trophy під час війни Ізраїлю проти ХАМАС продемонстрував, що не завжди цей комплекс працює як треба. Більше того, не реагує на дрони зі скидами.

Й видання The Drive присвятило цій темі доволі цікаву публікацію, а також навело дані, що у Пентагоні поки дуже повільно реагують на реалії поля бою й лише розглядають питання, а чи може взагалі системи активного захисту боротися з такими загрозами ефективно.

Справа в тому, що такі комплекси активного захисту конструювались для протидії загрозам, які мають значно більшу швидкість та наближаються до танку по пологій траєкторії. Й через це сенсори КАЗ не бачать загрозу, яка знаходиться зверху. Але це ще можливо виправити шляхом розширення зони огляду сенсорів.

Але значно більшою проблемою з розпізнаванням системою самої загрози та її відокремлення від хибної. Й одна справа відокремити шматок ґрунту, який вилетів з під гусениці від реактивної гранати, інша - дрон від птаха. Й це ще не все, бо у КАЗ є банальне питання боєзапасу.

Тобто наразі серійні версії комплексів активного захисту необхідно адаптувати до нових типів загроз у вигляді дронів, а це час, гроші та питання ефективності.

Водночас у питанні протидії дронам у КАЗ є доволі цікаві альтернативи. Й мова йде не лише про проєкти з бойовими лазерами, які вимагають значного посилення енергетичних можливостей бронемашини. Й навіть не лише про РЕБ, возимий комплекс якого вже є очевидним ситуаційним рішенням.

Бо, по-перше, будь-який комплекс РЕБ працює в обидва боки, а, по-друге, він може мати вплив лише до того моменту, коли дрони масово не отримають "машинне бачення" й на термінальній ділянці вже не будуть залежати від зв'язку з оператором.

Але увагу можливо приділити двом альтернативним системам. Перша - це комплекс, який буде засліплювати дрони. Зрештою навіть "машинне бачення" вимагає отримання зображення з камери, а її вже можливо засліпити.

Саме таким шляхом, з малопотужним лазером, який не може "засмажити" дрон, але цілком може зробити його "сліпим", пішла австралійська Electro Optic Systems, яка відома в Україні тим, що постачає протидронові зенітні системи Slinger. Її новий бойовий модуль Dazzler передбачає протидію дронам на відстані до 2 км за допомогою лазерної системи, а для знищення вже пропонується традиційна 30-мм автоматична гармата.

Dazzler від EOS
Dazzler від EOS

Другий шлях - інтегрувати до кулеметної турелі танка систему автоматичного супроводження та знищення дронів. Й такі системи вже доволі успішно працюють, зокрема в Україні, й дозволяють ефективно знищувати цілі подібного класу.

При цьому їх ефективність можливо збільшити шляхом використання не кулеметів, а повноцінної автоматичної гармати з програмованим підривом.

Читайте також: Рашисти заявили про модернізацію рідкісного дрона-камікадзе КУБ-БЛА, і на це треба звернути увагу