xcounter
#

РФ заявила, що "Кинжал" начебто має радіолокаційну ГСН, це варто перевірити

13518
МиГ-31К з ракетою "Кинжал", ілюстративне фото довоєнних часів
МиГ-31К з ракетою "Кинжал", ілюстративне фото довоєнних часів

Заодно рашисти визнали, що профіль польоту МиГ-31К прямо впливає на точність влучання ракет

Менш ніж за тиждень до початку нових масованих ракетних ударів по Україні одне із російських пропагандистських "ЗМІ" видало чергову публікацію, присвячену аеробалістичній ракеті Х-47М2 "Кинжал". Очевидно, що метою такої публікації було "нагадати" росіянам про "аналоговнєтность" цієї ракети.

Але ж там заодно автори публікації заявили і деякі особливості системи наведення, яка начебто використовується на Х-47М2 "Кинжал". І незалежно від того, наскільки описане там відповідає дійсності, на це все рівно слід звернути увагу. Хоча б з огляду на те, наскільки масовано рашисти використовують ті самі "Кинжали" зараз для ударів по Україні.

Читайте також: "Війна міст" як це було під час Ірано-Іракської війни, чи була раніше, до чого призвела та чи доречна аналогія
МиГ-31К з ракетою "Кинжал", ілюстративне фото довоєнних часів

Для початку, російські пропагандисти заявили, що ввід даних у систему наведення ракети Х-47М2 "Кинжал" відбувається безпосередньо з бортової апаратури літака-носія МиГ-31К. При цьому ці дані начебто мають вигляд "радіолокаційного зліпка" чи "візуального образу" цілі, мовляв саме так "бачить" бортовий комп’ютер "Кинжала".

Далі росіяни ледь чи не вперше визнали, що МиГ-31К по суті виступає стартовою ступінню для "Кинжала": мовляв, такий формат запуску дозволяє "економити" паливо ракети, котра після відділення від літака-носія одразу має стартову швидкість від 2 Мах.

Але в цьому є і свій нюанс: як далі прямо визнають рашисти, точність влучання "Кинжала" прямо залежить від того, наскільки вірну позицію, висоту та швидкість польоту матиме МиГ-31К на момент пуску ракети.

МиГ-31К з ракетою "Кинжал", ілюстративне фото довоєнних часів

Далі із того, на що варто було звернути увагу – рашисти стверджували, що "Кинжал" летить до цілі, використовуючи комбіновану систему наведення: на основному етапі польоту ракета летить з опорою на інерційну систему навігації, а от на фінальному – начебто із використанням активної радіолокаційної голівки самонаведення.

До цього моменту в публічному обороті майже не було даних, щоб на аеробалістичному "Кинжалі" стояла радіолокаційна ГСН. Але подібну вказівку можна було зустріти наприклад в одному із методичних посібників для бійців нашої ТрО.

Але у всякому випадку, наведене вище є доволі ілюстративним в тому плані, як зараз Кремль пояснює своєму населенню, в чому ж полягає "аналоговнєтность" ракети "Кинжал" на даному етапі війни РФ проти України.

Читайте також: Росіяни били по Києву Х-101, зробленою в 4 кварталі 2023 року, і це ще не все