xcounter
#

Новітній Leopard 2A8 за понад 32 млн показали на виставці, німці хочуть замінити відправлені в Україну танки

16501
Німецький танк Leopard 2A7+, фото ілюстративне, джерело – Krauss-Maffei Wegmann
Німецький танк Leopard 2A7+, фото ілюстративне, джерело – Krauss-Maffei Wegmann

У новітнього модернізованого танка Leopard 2A8 вже є покупці

Німецька компанія Krauss-Maffei Wegmann (KMW), на виставці IDET-2023, що тривала з 24 по 26 травня у місті Брно, що в Чеській Республіці, показала публіці демонстраційний зразок свого новітнього основного бойового танка Leopard 2A8 – про це розповідає видання Army Recognition.

Як заявили у KMW, новітня модернізація Leopard 2 була розроблена "для забезпечення безпрецедентних характеристик на полі бою, одночасно відповідаючі динамічним викликам сучасних війн".

Читайте також: Чому Leopard 2 коштує понад $25 мільйонів, Abrams - мінімум $12 мільйонів, і чи є дешевше
Leopard 2A8
Оновлений Leopard 2A8, фото Army Recognition

І тут варто згадати, що нова модернізація німецького танка вже має своїх перших замовників – раніше стало відомо, що компанія Krauss-Maffei Wegmann (KMW) отримала контракт на виробництво 18 танків Leopard 2A8 – поставки мають стартувати через два роки, у 2025, а всі танки німецьке військо має отримати до 2026.

Ці машини мають замінити ті танки, які були відправлені в Україну у рамках оборонної допомоги. Один танк з контракта на 18 машин обійдеться німцям у 32,1 млн доларів за машину, водночас у випадку опціону на ще 105 машин ціна знизиться до 27,6 млн доларів за танк.

Leopard 2A7+
Leopard 2A7+ з КАЗ EuroTrophy та бойовим кулеметним модулем (фото: Krauss Maffei Wegmann)

Ну і також у контексті цієї новини потрібно згадати, що Чехія також замовляє кілька десятків перспективних Leopard 2A8 – у рамках "компенсації" переданих Україні зразків озброєння та військової техніки.

Модернізована машина буде створена на базі Leopard 2A7+, якщо говорити точніше – то на основі угорського варіанту 2A7HU. Машина отримає новий захист – зокрема КАЗ EuroTrophy, додатковий захист від касетних боєприпасів і рознесену композитну броню 3-го покоління.

Модернізований танк також отримає оновлені прицільні прилади, системи зв’язку, цифрові системи, систему управління вогнем тощо, водночас основне озброєння буде без змін, хоча й не виключено розширення номенклатури боєприпасів.

Читайте також: Одразу 25 танків Leopard 2 зі Швейцарії можуть "трансформуватися" в машини для України, але є й інший варіант