xcounter
#

Чехія замовляє кілька десятків перспективних Leopard 2A8, бо Leopard 2A4 вже не влаштовує

4764
 Основою для Leopard 2A8 стане Leopard 2A7+, фото ілюстративне, джерело - Krauss Maffei Wegmann
Основою для Leopard 2A8 стане Leopard 2A7+, фото ілюстративне, джерело - Krauss Maffei Wegmann

Купувати планують спільно з бундесвером, який поки "замахнувся" лише на 18 таких машин

Міноборони Чехії хоче приєднатись до програми Німеччини по виробництву перспективних танків Leopard 2A8, базою для яких виступатиме Leopard 2A7+. Прага хоче отримати саме такі танки від Берліну як "компенсатор" за передану для ЗСУ радянську бронетехніку в рамках "кільцевого обміну". Хоча раніше передбачалось, що за цією програмою чеська армія отримуватиме Leopard 2A4. Початкове замовлення може скласти одразу 70 машин, а в перспективі вирости до 123 машин.

Також цікаво, що чехи хочуть купувати Leopard 2A8 в рамках спільної програми з бундесвером, який однак планує отримати поки лише 18 танків цього типу орієнтовною вартістю 0,5 мільярда євро, а перша машина буде поставлена лише в 2025 році. Про це йдеться в публікації Defense News.

Читайте також: Одразу 25 танків Leopard 2 зі Швейцарії можуть "трансформуватися" в машини для України, але є й інший варіант
Основою для Leopard 2A8 стане Leopard 2A7+, фото ілюстративне, джерело - Krauss Maffei Wegmann

Як раніше розповідав Defense Express, у квітні 2023 року Міноборони Німеччини вирішило замовити 18 танків Leopard 2A8 на заміну переданим ЗСУ танкам Leopard 2A6. Передбачається, що танк Leopard 2A8 матиме комплекс активного захисту EuroTrophy і додатковий захист від касетних боєприпасів. При цьому для захисту машини використовуватиметься активне використання рознесеної композитної броні 3-го покоління із поєднання сталі, вольфраму, пластикового наповнювача та керамічних елементів.

Окрім цього, Leopard 2A8 відрізнятиметься оновленими системою управління вогнем та прицільними приладами, та наявністю незалежного енергоагрегата. На даному етапі передбачається, що озброєння танка не зазнає змін, і це буде 120-мм гармата з довжиною ствола 55 калібрів.

Основою для Leopard 2A8 стане Leopard 2A7+, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Виробництво Fuchs в Україні від Rheinmetall, як головний тест для вітчизняного ОПК