xcounter
#

Leopard 2A8 й Leopard 2AX: у Німеччини заговорили про нові версії танка, перший має бути готовий до 2025 року

 Leopard 2​A7+ (фото: Krauss Maffei Wegmann)
Leopard 2​A7+ (фото: Krauss Maffei Wegmann)
8847

Про програму MGCS зі створення нового пан'європейського танка Euro Main Battle Tank схоже забули вже остаточно й запланували розвиток Leopard 2 на найближчий десяток років

Основний бойовий танк Leopard 2, який з'явився у 1979 році не збираються відпускати на пенсію ще багато років, про що говорить подальші плани на його модернізацію у Німеччині. І вже до 2025 року має з'явитися модернізація Leopard 2A8, яка має замінити Leopard 2A7+.

Про це пише Europäische Sicherheit & Technik, зазначивши, що таку машину у новій версії та у кількості 18 одиниць хоче отримати Бундесвер замість Leopard 2A6 переданих до України. Хоча наразі контракт ще не підписаний, але вже з'явились деталі подальшого розвитку танка.

Читайте також: Поблизу України хочуть відкрити "академію HIMARS", і це буде дуже логічним кроком для всіх

Зокрема вказується, що він буде розроблений на базі Leopard 2A7+, точніше - його угорської версії Leopard 2A7HU. Водночас зазначимо, що Krauss Maffei Wegmann ніколи окремо не визначали чим саме A7HU відрізняється від A7+. Більше того, цього не робили й у самій Угорщини називаючи машину просто Leopard 2A7+, хоча можливо деякі незначні відмінності у машині все ж таки присутні, на кшталт бойового кулеметного модуля.

Leopard 2A7+
Leopard 2A7+ (фото: Krauss Maffei Wegmann)

Але вже вирішено, що Leopard 2A8 буде мати комплекс активного захисту EuroTrophy, а також додатковий захист від касетних боєприпасів та активне використання рознесеної композитної броні 3-го покоління, яка виготовлена із поєднання сталі, вольфраму, пластикового наповнювача та керамічних елементів.

Оновлення торкнеться прицільних приладів, зв'язку, інших цифрових систем, включно з системою управління вогнем, а до машини буде додано незалежний енергоаграт. Основне озброєння не зміниться, тобто це буде 120-мм гармата з довжиною у 55 калібрів. Хоча не виключено розширення номенклатури боєприпасів.

Leopard 2A7 КАЗ EuroTrophy
Leopard 2A7+ з КАЗ EuroTrophy та бойовим кулеметним модулем (фото: Krauss Maffei Wegmann)

Більше того Leopard 2A8 прямо вказується, як просто черговий етап, який є лише проміжною версією перед Leopard 2AX. Останній своєю назвою дещо нагадує Abrams X - концепт американського танка наступного покоління з гібридною силовою установкою.

Abrams X
Abrams X (фото: General Dynamics)

Сам проект Leopard 2AX має бути готовий вже через декілька років. А це вже означає, що всі плани щодо MGCS з планом створення заміни Leopard 2 та Leclerc, все ж таки відкладаються кудись на дуже далеку перспективу.

Читайте також: ЗСУ все активніше застосовують втаємничені дрони-камікадзе: прилетіло по Донецьку (фото)