xcounter
#

Одразу 25 танків Leopard 2 зі Швейцарії можуть "трансформуватися" в машини для України, але є й інший варіант

11224
Всі фото – KMW
Всі фото – KMW

Схоже, що Швейцарія таки продаватиме свої списані Leopard 2 Німеччині

Швейцарія тримає на зберіганні в бункері в горах аж 96 одиниць основних бойових танків Pz 87 (вони ж Leopard 2A4), і 25 з них можуть бути остаточно списані, після чого їх можна буде продати Німеччині як виробнику цих машин, як розповідають на сайті Федеральної ради Швейцарії.

Так, Комісія з політики безпеки Національної ради Швейцарії просить остаточно вивести з експлуатації 25 машин – лише незначна кількість членів Комісії наполягали на тому, щоб у випадку продажів цих танків Німеччини у Швейцарії залишилася "опція" викупити їх назад.

Читайте також: Рашисти кажуть про "першу зустріч з Leopard", але до "італійських рот" і "втоплених танків" цій історії далеко

Відзначається, що Федеральний уряд Швейцарії підтримав таку пропозицію пропозицією – там кажуть, що безпосередньо швейцарському війську з усіх 96 машин "про запас" потрібен лише 71 танк, а інші машини можуть піти на продаж.

У контексті цієї новини варто згадати, що ще в березні цього Німеччина надсилала офіційний запит Швейцарії з проханням викупити ці швейцарські танки, які хоч і не вийшло б передати напрямку Україні, але цілком можна було б використати для так званих "кругових обмінів".

Згодом, до речі, до Німеччини приєдналася також й Чехія, яка також пропонувала Швейцарії викупити танки Leopard 2, яка вона тримає на зберіганні в бункері в горах.

Але навіть якщо сьогоднішній план буде реалізовано, наразі залишається незрозумілим, чи використає Німеччина ці 25 танків, які вона може викупити у Швейцарії, щоб передати Україні більше танків Leopard 2, або ж вони ж підуть на заміну тих танків, що вже були відправлні в Україну. Хоча раніше повідомлялося про плани Німеччини замовити додаткові 18 машин на заміну тих, що були передані ЗСУ, з опціоном ще на 105 танків за неймовірними цінниками у десятки мільйонів доларів.

Читайте також: Чому Leopard 2 коштує понад $25 мільйонів, Abrams - мінімум $12 мільйонів, і чи є дешевше