xcounter
#

Німеччина хоче купити Leopard 2 за неймовірним цінником у понад 32 млн доларів за машину

5975
Всі фото: KMW
Всі фото: KMW

А також і самохідні артилерійські установки, щоправда, тут ціна вже більш "демократична"

Німеччина хоче замовити нові танки Leopard 2, а також самохідні артилерійські установки на заміну тим системам, яка країна відправила в Україну у рамках оборонної допомоги – про плани німців закупитися озброєнням розповідає Reuters з посиланням на документи про закупівлі, з якими познайомилися журналісти видання.

Так, щодо танків, то наразі йдеться про закупівлю 18 одиниць Leopard 2 (конкретна версія машини не уточнюється, але скоріш за все, йдеться про Leopard 2a7) на суму у 578 млн доларів – у грубому підрахунку по 32,1 млн доларів за один танк. Плюс закупівля передбачає додатковий опціон на ще 105 танків за ціною близько 3,15 млрд доларів – по 27,6 млн доларів за машину. Відзначається, що угода по танках має бути підписана в кінці цього місяця.

Читайте також: Rheinmetall зайшов в ОПК України: компанії надано 51% у спільному бронетанковому підприємстві

Ціна на танки дійсно вражає, але варто, звичайно, враховувати, що у вартість входять також супутні послуги і, ймовірно, озброєння. Та й до таких цін насправді варто звикати, бо, наприклад, Норвегії ті ж Leopard 2A7 обійдуться у 1,96 млрд доларів за 72 машини або ж по 27,2 млн доларів за танк. Для порівняння, Польщі танки K2 обійшлися у 18,72 млн доларів за машину, що у півтора раза дешевше.

Зрештою для прикладу ще можна згадати, що уряд Німеччини хоче замовити 50 бойових машин піхоти Puma у рамках контракту з орієнтовною вартістю 1,63 млн доларів або ж по приблизно по 32,6 млн доларів за машину, що є дійсно якимось неймовірним цінником, з урахуванням що на старті машини оцінювалися до 17 млн доларів і це вже було аж ніяк не дешево.

БМП Puma
БМП Puma

Щодо САУ, то йдеться про закупівлю 12 машин на заміну відправленим в Україну PzH 2000 вартістю близько 207 млн доларів або ж 17,25 млн доларів за одиницю. Закупівля САУ є частиною загального плану оборонного відомства Німеччини з закупівлі до 28 артилерійських систем, що був узгоджений ще в березні.

Про терміни постачання відзначається таке – і самохідні артилерійські установки, і танки мають бути доставлені не пізніше 2026 року, виробництвом машин займатимуться KMW і Rheinmetall.

Читайте також: Leopard 2A8 й Leopard 2AX: у Німеччини заговорили про нові версії танка, перший має бути готовий до 2025 року