xcounter
#

Виробництво Fuchs в Україні від Rheinmetall, як головний тест для вітчизняного ОПК

Fuchs Evolution (всі фото Rheinmetall)
Fuchs Evolution (всі фото Rheinmetall)
8108

Насправді від реалізації цього проекту залежить значно більше ніж просто робота із Rheinmetall, бо фактично це тест готовності України нарешті увійти у повноцінну кооперацію зі спільного виробництва озброєння з оборонними гігантами світового рівня

Після того, як оборонний гігант Rheinmetall офіційно зайшов у оборонно-промисловий комплекс України шляхом створення спільного підприємства з ДК "Укроборонпром", в якому 51% буде належати німецькій компанії, з'явилась додаткова конкретика з планом виробництва самої бронетехніки.

Зокрема очільник Rheinmetall Армін Паппергер [Armin Papperger] в інтерв'ю виданню Bild зазначив, що після того, як буде налагоджена робота з технічного обслуговування та ремонту, планується "якомога швидше налагодити виробництво броньованих машин, наприклад, бронетранспортерів Fuchs". Також він зазначив, що Україна зацікавлена у танку KF51 Panther та БМП KF41 Lynx.

Читайте також: Який літак точно буде не зайвим до F-16 Україні, й це можуть зробити навіть без загрози "ескалації"

Але з огляду на все перший крок буде зроблено саме завдяки Fuchs, оновлену версію якого Rheinmetall активно просуває. Справа в тому, що TPz-1 Fuchs розроблявся ще у 60-70-х роках і є класичним БТРом на 10 бійців десанту: 14,7 тонни, колісна формула 6х6, дизель від Mercedes-Benz на 320 к.с. посередині машини, автоматична коробка передач.

Ці машини масово постачались до Бундесверу, де стали основними бронетранспортерами у кількості близько 1000 одиниць, частина з них пройшла модернізацію шляхом посилення бронювання.

А ось в Алжирі було створено ліцензійне виробництво оновленої версії Fuchs 2, контракт на 3,7 млн доларів був підписаний у 2014 році й передбачає виготовлення 980 машин.

Fuchs 2
Fuchs 2

Нова версія БТРа з бойовою вагою у 22 тонни отримала турбодизель від MTU на 425 к.с. із 6-ступеневою автоматичною коробкою, додаткове бронювання з використанням керамічних елементів, збільшену висоту даху десантного відділення, а також кулеметний бойовий модуль.

Fuchs 2
Fuchs 2

Але наразі в лінійці Rheinmetall БТР Fuchs не займає місце машини "переднього" краю. Компанія пропонує Fuchs Evolution у ролі машини "другої лінії" - медично-евакуаційної машини, машини РЕБ, машини для розміщення контрбатарейного радара тощо.

Fuchs Evolution має більше десантне відділення з об'ємом до 10-11,5 кубічних метрів, бойову вагу у 25 тонн, з корисним навантаженням до 9 тонн, посилений до 455 к.с. турбодизель, а також цифрову архітектуру. Зрештою можливості поточної версії машини цілком дозволяють говорити й про розміщення ЗРК малої дальності, можливо мінометного комплексу, командних машин та машин зв'язку тощо.

Водночас доволі ілюзорно було очікувати, що перша спроба налагодити виробництво західного озброєння в Україні одразу буде стосуватися важких проривних проєктів. А як машина для перевірки реальних виробничих, логістичних, фінансових, адміністративних та управлінських аспектів роботи спільного підприємства Fuchs виглядає доволі прагматичним кандидатом.

Й від того, як саме буде реалізовано саме цей проект об'єктивно залежить не лише подальша співпраця з Rheinmetall, а й бажання всіх інших західних компаній виробляти щось в Україні, а не просто продавати озброєння.

Читайте також: США надали Україні черговий "боєприпасний" пакет на 375 млн доларів із важливими доповненнями