xcounter
#

На скільки F-16 може розраховувати Україна та чому виробництво F-35 у цьому процесі має визначальну роль

F-16 (фото US DoD)
F-16 (фото US DoD)
7746

Основа коаліції F-16 для України сформована, що прямо вказує на те, які літаки, коли та з яких країн з високою долею ймовірності отримає Україна

Після того, як прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак офіційно повідомив перелік країн, які будуть працювати разом для того, щоб надати Україні багатофункціональну авіацію, можливо остаточно оцінити те, які самі F-16 посилять Повітряні Сили ЗСУ.

Зокрема, у переліку "коаліції" зазначені Велика Британія, США, Нідерланди, Бельгія та Данія.

Читайте також: Якщо Китай має технології по "Кинжалу", то хіба для розуміння "як не треба робити"

З цього переліку цілком зрозумілі й головні ролі, кожного члена коаліції, зокрема від Великої Британії навряд варто очікувати передачу літаків, зокрема через те, що у Королівських повітряних силах просто немає F-16. А США вже офіційно повідомили, що не будуть передавати машини. Водночас Лондон, як мінімум, відповідає за початкову підготовку пілотів, а без США реекспорт F-16 був би неможливим.

Але здається, що справжня роль США значно ширша, бо окрім згоди на експорт постає питання забезпечення цих машин озброєнням та запасними частинами. Й насправді саме ці витрати є дуже вагомими, бо стандартна практика, коли в експортному контракті на продаж літаків саме озброєння та запасні частини легко складають 50% загального цінника.

F-16 AIM-120
Одна ракета AIM-120 коштує для ПС США близько 1 млн доларів (фото US DoD)

На роль Данії та Нідерландів, бути донорами самих машин, вказує те, що рішення відносно передачі F-16 вже на офіційному рівні говорили у Данії, а питання можливості передачі літаків розглядали у Нідерландах ще на початку рок. Для цих країн передача частини F-16 не становить критичної загрози обороноздатності, бо вони вже почали отримувати F-35 на заміну F-16.

З Бельгією, яка також оновлює свій авіапарк на п'яте покоління, трохи важче, бо країна замовила 34 одиниці F-35A у 2018 році за 4,25 мільярда доларів та очікує перші лише після 2023 року. Саме тому в уряді країні повідомили, що не зможуть передати винищувачі найближчим часом.

Й таким чином поки у ролі найбільш вірогідних винищувачів для України залишається авіапарк F-16 Данії та Нідерландів. Й оцінка кількості машин прямо пов'язана із графіком отримання F-35 та настанням їх операційної готовності.

F-16 F-35
F-16 та F-35 ПС Нідерландів (фото: Koninklijke Luchtmacht)

Нідерланди замовили першу партію з 24 F-35 у 2016 році, які мали надійти до країни протягом 2020-2022 року, а згодом розширили замовлення до 46, які мали бути доставлені до кінця 2023 року, а набути повної експлуатаційної готовності у 2024 році. А влітку 2022 року, вже на фоні вторгнення РФ, було додаткового замовлено ще 6 машин п'ятого покоління.

Перші 12 нідерландських F-35 досягли операційної готовності на рівні кінця 2021 року, з чим було пов'язано виведення з експлуатації 12 одиниць F-16, які хотіли продати приватній компанії Draken International, й тому машини зараз перебувають на капітальному ремонті. Також компанії хотіли продати ще 28 F-16, поступово із настанням операційної готовності нових ескадрилій F-35, що має відбутись у 2024 році.

F-16  Нідерландів
F-16 ПС Нідерландів (фото: Koninklijke Luchtmacht)

Відносно Данії, то своє замовлення на F-35 країна зробила у 2016 році на 27 машин п'ятого покоління. Графік отримання нових літаків також добре відомий завдяки звіту уряду країни. Зокрема до кінця 2023 року данські повітряні сили мали отримати 17 машин, але частина з них використовується для тренування пілотів й перебуває у США.

Протягом 2024-2026 років країна має отримати ще 10 літаків, партіями по 4, 3 та 3 машини, але зняття з озброєння всіх боєготових 30 винищувачів F-16 планувалось до 2024 року, але згодом це рішення було відтерміновано до 2027 року. Тобто списання данських F-16 було прив'язано до отримання F-35, й таким чином, з високою долею вірогідності мова у короткостроковій перспективі йде про одну ескадрилью F-16 від Данії до України.

F-16 данія
F-16 ПС Данії (фото US DoD)

Таким чином, орієнтовно, якщо брати лише ресурс Нідерландів та Данії, то мова може йти про одну-дві ескадрильї від Нідерландів та одну від Данії, тобто загалом від 24 до 36 машин із подальшим поступовим розширенням кількості літаків в міру прибуття з США нових F-35 та граничним загальним показником у 70 винищувачів F-16.

Але звісно не виключено, що до Данії та Нідерландів можуть приєднатися й інші оператори F-16, які будуть готові передати свої машини навіть із загрозою певного зменшення обороноздатності.

Модифікації F-16, які зараз знаходяться у складі повітряних сил Данії та Нідерландів, Defense Express присвятив окремий матеріал, в якому детально розписано особливості F-16 з оновленням Mid-Life Update - MLU.

Читайте також: У ГУР МОУ розповіли про нові цілі масованих ракетних ударів РФ