xcounter
#

Підготовка українських пілотів у Великій Британії на F-16: як це буде виглядати та скільки часу може зайняти

Українські пілоти розпочнуть підготовку до західних винищувачів (фото: RAF)
Українські пілоти розпочнуть підготовку до західних винищувачів (фото: RAF)
5404

Коли мова йде про підготовку пілотів на винищувач F-16 необхідно розуміти, що це марафон, а не спринт

Велика Британія візьме на себе задачу з підготовки пілотів Повітряних Сил ЗСУ, яка має розпочатися вже літом цього року.

"Цього літа ми розпочнемо початковий етап підготовки українських пілотів з надання базової підготовки. Це буде адаптована програма, яку використовують британські пілоти, щоб надати українцям навички пілотування, щоб вони могли використовувати інший тип літака. Це навчання йде пліч-о-пліч з зусиллями Великої Британії щодо співпраці з іншими країнами щодо постачання літаків F-16 - винищувачів, які обирає Україна", - йдеться в офіційному повідомлення британського уряду.

Читайте також: Стратегічна неміч Кремля: чому розміщення Ту-95 та Ту-160 на авіабазі "Оленья" під Мурманськом - це діагноз
F-16
F-16 (фото: US DoD)

Й звісно попри природне бажання якнайшвидше побачити в українському небі багатофункціональні винищувачі 4+ покоління, ця заява значно прагматичніша. Зокрема мова йде не про навчання на F-16, а саме про базу підготовку до опанування цієї машини.

Справа в тому, що за оцінками Повітряних Сил України підготовку пілотів на F-16 можливо вкласти у шість місяців, а на Заході говорять про 18 місяців. Водночас Лондон ще у лютому анонсував підготовку українських пілотів й зазначалось, що "навчання дозволить пілотам у майбутньому керувати сучасними винищувачами стандарту НАТО".

Й враховуючи те, що у результаті українські льотчики мають отримати саме F-16, яких немає на озброєнні Велика Британія, то вочевидь мова йде саме про підготовку на учбово-тренувальних літаках. Й це дійсно важливо, бо перенавчання з одного типу винищувача на інший, це вже значна задача, а перехід з радянського борта на західний - ще більша.

Кабіна МіГ-29 та F-16
Кабіна МіГ-29МУ1 та F-16

Й тут мова йде не про абсолютно різні можливості, інструкції з експлуатації, а навіть про абсолютно різну індикацію та різницю у системі вимірювань, коли замість метрів та км/год - фути та вузли. Навіть така банальна річ у вигляді авіагоризонту різна - зворотна та пряма індикація. У західній мітка літака нерухома, а рухається горизонт, у радянських - горизонт стабільний, а рухається мітка літака. Нібито не складно, але потребує зміни звички.

Саме тому з боку західних союзників спочатку, як мінімум, перевірити можливість українських пілотів на практиці опанувати таких літаків, як BAE Hawk T2 - учбово-тренувальні машини, які є стандартною "партою" у багатьох країнах НАТО.

BAE Hawk T2
BAE Hawk T2 (фото: RAF)

А перші вильоти взагалі можливо знадобиться зробити на гвинтових Beechcraft Texan T1, з яких у Королівських повітряних силах якраз й починається підготовка пілотів винищувачів.

Beechcraft Texan T1
Beechcraft Texan T1 (фото: RAF)

Скільки він буде тривати - об'єктивно покаже лише практика, бо, по-перше, він вже адаптований для України, а, по-друге, українські військові вже багаторазово здивували екстремально коротким опануванням західного озброєння й блискавично ефективним його використанням в Україні. Але навіть після проходження базової підготовки попереду буде опанування самих F-16.

Тобто насправді попереду українських льотчиків не короткий спринт, а справжній марафон. Але головне, що цей процес розпочинається вже літом.

Читайте також: Франція має хороші запаси бронемашин, і низка з них, включно з більшою кількістю AMX-10RC​, посилять ЗСУ