xcounter
#

Стратегічна неміч Кремля: чому розміщення Ту-95 та Ту-160 на авіабазі "Оленья" під Мурманськом - це діагноз

35103
Розмістити Ту-160 у зоні ураження ракет повітря-повітря - геніальне рішення Кремля
Розмістити Ту-160 у зоні ураження ракет повітря-повітря - геніальне рішення Кремля

Поки у РФ намагаються видати розміщення своїх стратегічних літаків у 150 км від кордону з НАТО за демонстрацію сили, ситуація абсолютно протилежна

Те, що РФ тримає на авіабазі "Оленья" свою стратегічну авіацію відомо достатньо давно, зрештою це аеродром Дальньої авіації "ВКС" РФ звідки вже багато місяців злітають ракетоносії для ударів по Україні. Але чергові супутникові знімки цієї авіабази, які були зроблені тиждень тому, викликали доволі цікаву реакцію.

Зокрема розміщення у "Оленья" одразу 14 Ту-95, двох Ту-160 та Ту-22М3 було оцінено трохи дивно. При цьому, як у західній пресі, так, звісно, й у РФ.

Читайте також: Передачу яких далекобійних ракет для України Британія відкрила Storm Shadow замість ATACMS
авіабаза оленья
Авіабаза "Оленья", знімок 8 травня 2023 року (@MT_Anderson)

Зокрема у Європі почали зазначити, що розміщення цих літаків означає спробу Кремля погримати зброєю, тим більше ядерною, бо ці машини є, в першу чергу, однією з гілок "ядерної тріади" РФ. Й звісно у РФ також почали одразу кричати про те, що Захід має тремтіти від лише одного виду цих радянських машин.

Але насправді ситуація діаметрально протилежна. Розміщення стратегічної авіації РФ на авіабазі "Оленья" - це стратегічна неміч Кремля.

Ту-160

Справа в тому, що авіабаза "Оленья" знаходиться лише у 150 км від нового кордону з НАТО у вигляді Фінляндії. Що таке 150 км - це дальність ураження не просто крилатих ракет тактичної авіації чи ATACMS, а й ракет "повітря-повітря" безпосередньо з повітряного простору країни НАТО. Й звісно знаходження безпосередньо у зоні огляду РЛС та засобів радіоелектронної та радіотехнічної розвідки.

Тобто стратегічні літаки РФ на цьому літовищі ніколи не зможуть "несподівано для ворога" піднятися у повітря й більше того, знаходяться у зоні ураження всіх засобів для гарантованого знищення, як на землі, так й у повітрі. У СРСР це чудово розуміли й "Оленья" до 2011 року була аеродромом морської авіації, бо тоді кордон з НАТО проходив трохи далі - 200 км на межі з Норвегією. Але Кремль десяток років тому прийняв чергове аналоговнєтне рішення.

Авіабаза оленья

За всіма настановами, просто у силу логіки, тримання стратегічної авіації у безпосередній близькості до кордону з "потенційним противником" - абсолютно безглуздо. Бо, у випадку плану розпочати війну несподіваним ударом здійснити сюрприз для ворога не вийде, а якщо "потенційний противник" сам здійснить напад, то першим же ударом доволі дешевими тактичними засобами знищить літаки стратегічної авіації.

Чи розуміють це у Кремлі - звісно. Але проблема в тому, що мова йде не про дурість, а неміч, бо аеродромів стратегічної авіації у РФ не те щоб дуже багато. Бо вони будувались у СРСР, коли кордон з НАТО проходив по Німеччині. До того ж за часи РФ багато з цього господарства було просто розбазарене й, якщо рахувати основні авіабази російської стратегічної авіації на яких можливо постійно тримати такі літаки, як Ту-160 та Ту-95, то можливо отримати наступну картину:

Й, для розуміння, найбільш безпечним для РФ аеродромом для "стратегів" до недавнього часу був "Енгельс" під Саратовом. Й коли стало питання, куди з нього перебазувати літаки, то єдиними варіантами були "Оленья" під боком НАТО, або Сибір та Далекий Схід у вигляді "Бєлая" в Іркутській області та "Українка" в Амурській області.

З цих двох летіти у зону пуску крилатих ракет по Україні доволі далеко. А, якщо уважніше придивитися до цих аеродромів, то їх життєздатність з огляду відстані до Китаю також викликає цілий ряд питань.

Тобто РФ зі своєю стратегічною авіацією опинилась в аналогічній ситуації, як й Білорусь, яка вже повідомила, що хоче розмістити у себе російські стратегічні комплекси типу "Ярс", але тримати їх зможе лише у декількох сотнях кілометрів від кордону з НАТО.

Читайте також: "Брянське ППО" проґавило безпілотник, який обстріляв склад з військовою технікою рашистів