xcounter
#

Передачу яких далекобійних ракет для України Британія відкрила Storm Shadow замість ATACMS

AGM-158 JASSM (фото: US DoD)
AGM-158 JASSM (фото: US DoD)
10768

Окрім Storm Shadow у союзників, які активно підтримують Україну озброєнням, є AGM-158 JASSM, SLAM-ER, Taurus та Joint Strike Missile

Велика Британія вже не в перше "відкриває двері" для нового озброєння, передаючи щось саме першою. Зокрема взагалі саме Британія ще до повномасштабного вторгнення рашистів передавала тисячі NLAW, а потім, оголошенням про танки Challenger 2, відкрила дорогу для Leopard 2 та Abrams.

Й в умовах коли Лондон передав далекобійні крилаті ракети Storm Shadow, тепер можливо очкувати на те, що ця ракета стане лише першою. Бо, як виявилось знову передача й такого озброєння до України, тобто перетин чергової "червоної лінії" від Кремля, викликав лише захлинання слиною у рашистів.

Читайте також: Польща отримає перші HIMARS з ATACMS вже 15 травня: скільки реально чекала Варшава та скільки це коштувало
Storm Shadow
Storm Shadow під крилом Eurofighter (фото: MBDA)

Якщо подивитися на можливості Storm Shadow, то це чудова крилата ракета під тактичні літаки, із дальністю, в експортній версії до 300 км. Й насправді ця ракета від MBDA є можливо однією з найкращих, але точно не єдиною.

AGM-158 JASSM

Зокрема у США є не менш чудова ракета AGM-158 JASSM, її можливості фактично тотожні із Storm Shadow. Американська ракета також збудована за технологією стелс та прориває ППО за рахунок маловисотного польоту.

Наведення ракети, у порівнянні із Storm Shadow, вважається трохи простішим через відсутність системи DSMAC, але на термінальній ділянці, як й британська ракета, JASSM вмикає тепловізійну головку самонаведення. Вага у 1021 кг дозволяє її використання з літаків тактичної авіації, зокрема F-15E, F-16 та F/A-18. При цьому при цій масі вона має аналогічну за вагою бойову частину у 450 кг, яка також призначена для ураження захищених об'єктів.

AGM-158 JASSM
AGM-158 JASSM під крилом F-16

Але особливість цієї ракети у тому, що скидати її можливо навіть з транспортного літака. Рішення, коли JASSM просто скидають на спеціальному піддоні вже відпрацьовано й отримало назву Rapid Dragon. Й скидати її можливо хоч з Ан-26.

SLAM-ER

І якщо у США все ж таки будуть вважати AGM-158 JASSM доволі "ескалаційною", хоча її свого часу замовила Польща, й більше того, Варшава приглядається до її нової версії JASSM-XR та вже "прицілюється" по Кремлю, то є альтернатива у вигляді SLAM-ER.

AGM-84K SLAM-ER
AGM-84K SLAM-ER (фото: US DoD)

Попри зовнішній вигляд - це вкрай глибока переробка ракети AGM-84 Harpoon, яка призначена для літаків тактичної авіації - F-15, F-16 та F/A-18. Дальність більш ніж "конвенційна" навіть в оригінальній версії - 270 км при вазі 675 кг та бойовій частині у 360 кг. Досконала система наведення з інерціальної та супутниковій системи, DSMAC та тепловізійній головці самонаведення на термінальній ділянці.

Taurus KEPD 350

Повертаючись до Європи можливо одразу згадати про ще одну ракету від MBDA - Taurus KEPD 350, яка фактично є прямим конкурентом Storm Shadow й має майже аналогічні характеристики. Але якщо Storm Shadow - це результат роботи французько-британського "крила" MBDA, то Taurus - результат партнерства німецької частини конгломерату зі шведською Saab Bofors Dynamics у 90-х роках.

Taurus
Taurus під крилом Grippen

Причини чому у лінійці продукції MBDA є фактично дві однакові ракети, бо дальність, вага, система навігації, бойова частина, у них фактично однакові, залишимо на потім. Але зазначимо, що Taurus використовуються у повітряних силах Німеччини, які замовили їх у кількості 600 одиниць та Іспанії, яка замовила лише 43 одиниці. Єдиний експортний замовник цієї німецько-шведської крилатої ракети - Південна Корея.

Joint Strike Missile

Згадавши про Скандинавію неможливо оминути Joint Strike Missile, повітряну версію бестселера від норвезького Kongsberg - протикорабельної Naval Strike Missile. Розробники перенесли цю ракету для пуску з кораблів та берегових ракетних комплексів на авіаційну платформу, зокрема на F-15, F-16 та F/A-18, а також F-35.

При вазі лише 416 кг та довжині у 4 метри ця ракета природно має найменшу бойову частину - 120 кг. Але враховуючи довершену систему наведення із поєднанням інерціальної, супутникової, DSMAC та тепловізійної головки самонаведення, вага бойової частини не завжди є ключовою.

Joint Strike Missile
Joint Strike Missile під крилом F-16

Ця ракета цілком може повторити успіх NSM, бо вже замовлена самою Норвегією, а також США, Фінляндією та Японією. Але, об'єктивно, Joint Strike Missile поки знаходиться на стадії виробництва. Хоча з точки зору отримання позначки "ефективність доведена у бою" Kongsberg, який у цій розробці об'єднався з Raytheon Technologies, її постачання може бути цілком доцільним.

Читайте також: Корея націлилась продати БМП AS21 Redback Румунії та побореться за замовлення на 3 млрд евро з ASCOD