xcounter
#

Поляки вже "прицілюються" крилатою стелс-ракетою JASSM-XR по Кремлю: як одна модернізація кардинально змінить баланс сил з РФ

F-16 з ракетою попередньої версії JASSM-ER (фото: US DoD)
F-16 з ракетою попередньої версії JASSM-ER (фото: US DoD)
20429

JASSM-XR крилата ракета із дальністю до 1900 км, яка може запускатися з багатофункціональних винищувачів, включно з F-16 й виробляти їх планують по 1000 на рік

Подальша модернізація американської крилатої ракети AGM-158 JASSM від Lockheed Martin зі збільшеною до 1600-1900 км дальністю пуску та позначкою Extreme Range у назві цілком змінює загальний баланс сил у Європі. Зокрема у Польщі прем’єр-міністр Матеуш Моравецький декілька днів тому вже анонсував, що Варшава максимально зацікавленні у тому, щоб цю ракету придбати.

І це з урахуванням того, що польські повітряні сили вже мають базову версію AGM-158A JASSM з дальністю у 370 км, яку у кількості 40 одиниць закупили у 2014 році, а також у 2018 році отримали можливість замовити до 70 ракет JASSM-ER з дальністю у 900 км (інформація щодо укладання контракту відсутня).

Читайте також: ​Цей Stryker з лазерами "усіяв поле збитими БПЛА", але поки є проблеми з ракетами та артилерійськими снарядами​
AGM-158A JASSM
AGM-158A JASSM, попри збільшення дальності та потужності (не за рахунок ваги) всі версії ракети залишаються в аналогічних масо-вагових габаритах (фото: US DoD)

Але тепер у Польщі із відвертим захватом дивляться на можливості AGM-158 JASSM-XR, про що говорить публікація профільного видання Defense24. Й прямо пов'язують важливість закупівлі цих ракет з тим, що Варшава отримає можливість завдання ударів по Санкт-Петербургу та Москві, включно з безпосередньо Кремлем.

"Поки що вони [рашисти] відчували себе цілком безпечно та безкарно, сидячи в Кремлі та погрожуючи Польщі ракетами ОТРК "Искандер" або кампанією авіаударів крилатими ракетами, подібно до тієї, що сьогодні відбувається в Україні.

Але Польща, озброєна ракетами, здатними зробити те саме в Москві чи Санкт-Петербурзі, безумовно, псує настрій правителям Кремля", - йдеться у матеріалі, в якому також зазначено, що зрештою, окрім Москви, значну цінність мають безпосередньо військові об'єкти.

Тобто суть отримання AGM-158 JASSM-XR повторює позицію сформульовану Головнокомандувачем Збройних Сил України Валерієм Залужним у його матеріалі про необхідність ведення дистанційної війни проти РФ. Тобто ліквідувати монопольне положення РФ щодо можливості безкарного завдання далекобійних ударів і перенесення війни на територію противника.

І для цього дійсно, у випадку Польщі, необхідна ракета із дальністю понад 1500 км, попри те, що від кордону країни до Москви близько 930 км. І формально дальності у 1500 км, не говорячи вже про 1900 км достатньо для ураження об'єктів значно далі столиці РФ. Але насправді політ крилатої ракети не проходить за прямою, а доволі складним маршрутом для обходу позицій протиповітряної оборони.

Тобто кожний наче "зайвий" кілометр дальності польоту крилатої ракети - це додаткова можливість закласти маневр для гарантування прориву і заходу із напрямків, які неочікувані для ворога. Також варто зазначити, що дальність польоту крилатої ракети також залежить й від висоти, чим довше вона летить на низькій висоті, тим більша витрата палива й тим менша дальність.

Але коли мова йде про AGM-158 JASSM-XR головною її особливістю є якраз поєднання дальності із малими габаритами (довжина 4,72 метра та вага у 2300 кг з бойовою частиною у 910 кг), які дозволяють її запускати з багатофункціональних винищувачів 4+ та 5 покоління. Тобто для Польщі її носіями будуть F-16 та F-35.

F-16 з ракетою попередньої версії JASSM-ER
Пуск з F-16 JASSM-ER (фото: US DoD)

І це вкрай важливий аспект, бо у РФ запускати крилаті ракети з дальністю польоту понад 500 км можуть лише стратегічні ракетоносії Т-95МС та Ту-160, у перспективі з появою Х-50 - й модернізовані Ту-22М3М. Тобто кількість носіїв аналогічних ракет у РФ обмежена. Орієнтовно близько 80 стратегічних бомбардувальників, до яких лише згодом будуть приєднуватись максимум декілька десятків Ту-22М3М, якщо їх модернізація взагалі буде реалізована у серії.

Водночас Польща має 48 F-16 Block 52+ та має отримати 64 F-35, загалом 112 машин і за кількістю носіїв, але звісно не за "масою" одночасного пуску, вийде у паритет з РФ. І це лише одна країна НАТО.

Й на останок кількісні та вартісні показники AGM-158 JASSM-XR - ціна ракети оцінена у 1,5 млн доларів, виробництво її має розпочатись у 2024 році, а об'єми виробництва мають поступово вийти з 500 одиниць на рік до 1000.

Читайте також: Т-72Б3 зразка 2022 року з ручкою для прицілу та захистом з мотузок - детальні фото бронювання та аналіз