xcounter
#

Схоже, США вже готові продавати свої далекобійні JASSM-XR на 1800 км, але таке "світить" хіба власникам F-16 чи F-35

20992
Польський F-16 з крилатою ракетою JASSM, фото - Łukasz Pacholski
Польський F-16 з крилатою ракетою JASSM, фото - Łukasz Pacholski

Але тут мова саме про перспективні КР, отримувати такі армія США почне лише в наступному році

Можливо, Польща стане першим експортним покупцем американських крилатих ракет повітряного базування JASSM-XR. Про це під свого брифінгу в рамках візиту до США заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, пише польський портал Defence24.

Таку заяву очільник польського уряду зробив у присутності віце-президента США Камілли Харріс. Підставою для такого оптимізму, як наголосив сам Моравецький, став візит на завод Lockheed Martin та "плідні перемовини", які послідували після нього. Показово, що згадка про можливу купівлю ракет JASSM-XR прозвучала разом з оборотом, що "на цьому заводі Lockheed Martin створюється безпека в тому числі й Польщі". І що сама Польща поступово приєднується "до еліти країн", які можуть застосовувати винищувачі F-35 для стримування агресора.

Читайте також: F-16 від Данії для ЗСУ до літа, але лише у складчину: дуже схоже, що історія з Leopard 2 для України повторюється один в один
Конвеєр по виробництву F-35 на потужностях Lockheed Martin, ілюстративне фото від Defense News

Цікаво, що в цьому випадку поляки заявили амбіцію придбати далекобійну ракету, якої схоже ще нема на озброєнні самих американських військових.

Про саму КР модифікації JASSM-XR у відкритому доступі вкрай мало інформації. В першу чергу відомо, що на відміну від своїх "попередниць" JASSM та JASSM-ER, ця ракета матиме дальність пуску порядка 1600-1800 км.

Контракт на розробку ракети типу JASSM-XR корпорація Lockheed Martin отримала у вересні 2018 року. В умовах контракту було прописано, що боєголовка ракети має пробивати зокрема армований бетон товщиною до 7,5 метрів. Стартові затрати на початок робіт склали 51 мільйон доларів, загальна сума витрат невідома, усі розробки і тести по JASSM-XR мають бути завершені до вересня 2023 року, постановка на озброєння збройних сил США має відбутись у 2024 році.

F-35 з крилатими ракетами JASSM, ілюстративне зображення від Lockheed Martin

Першу закупку крилатих JASSM-XR на 2024 рік Пентагон прописав ще тоді, коли формував кошторис на 2021 фінансовий рік – тоді була передбачена закупка першої партії в 40 ракет цього типу.

Ймовірно, що спеціалізованого носія під ракети JASSM-XR не буде, а в якості їх носіїв використовуватимуться ті самі F-16 або F-35, які можуть застосовувати ракети типів JASSM та JASSM-ER із дальностями до 370 км та до 900 км відповідно.

І схоже, що якщо США таки відкриють продаж на експорт ракет JASSM-XR, то тоді використовуватиметься така логіка – продавати в першу чергу саме тим країнам, що мають на озброєнні F-16 чи уже F-35, і котрі уже мають на озброєнні JASSM та JASSM-ER.

Польський F-16 з крилатою ракетою JASSM, фото - Cpt Krzysztof Nanuś
Читайте також: Як Ізраїль продає країнам НАТО зброю, котру не має на озброєнні ЦАХАЛ, і в чому тут "підвох"