xcounter
#

F-16 від Данії для ЗСУ до літа, але лише у складчину: дуже схоже, що історія з Leopard 2 для України повторюється один в один

F-16 повітряних сил Данії (фото: Forsvaret)
F-16 повітряних сил Данії (фото: Forsvaret)
14097

Як й у випадку із західними танками для України, мова вже пішла про коаліцію, при цьому всі її потенційні учасники - Данія, Бельгія, Нідерланди та Португалія не виключають передачі до України F-16

Ситуація з передачею для України винищувачів 4+ покоління вже неодноразово порівнювалась із передачею західних танків. Мовляв, Leopard 2 доволі довго були "не на часі", "коштовними", "такими, що не допоможуть на цьому етапі", а потім дуже, можливо навіть несподівано для всіх, західні такни надійшли до України через декілька місяців після анонсу.

Й дуже схоже, що аналогічна ситуація все ж таки повторюється. Зокрема міністр оборони Данії Троелс Лунд Поульсен, якого цитує Le Figaro, повідомив, що рішення щодо передачі Україні винищувачів може бути ухвалене "до літа". І сприяти цьому буде саме передача Польщею та Словаччиною МіГ-29.

Читайте також: Міноборони офіційно анонсувало рашиському Чорноморському флоту сюрприз: чим можуть здивувати ЗСУ
F-16 данія
Данія має на озброєнні F-16 з повноцінним комплектом озброєння (фото: Forsvaret)

Але він також підкреслив, що Данія не буде передавати літаки самостійно, а лише у складі коаліції. І це, у будь-якому випадку, потребуватиме координації з США, але він впевнений у тому, що "ми зможемо дійти рішення у короткостроковій перспективі".

І одразу треба зазначити, що Данія є потенційним донором України у питанні винищувачів F-16, які зараз замінюються на F-35. Загалом країна має, за Military Balance, 34 F-16AM та 10 F-16BM у двомісній версії, тобто 44 машини, з яких 30 знаходиться у боєздатному стані.

F-16 F-35 Данія
Для самої Данії процес передачі F-16 може бути менш критичним через наявність F-35 (фото: Forsvaret)

Ці машини важко назвати новими, бо F-16 Данія замовляла у 80-х роках й спочатку вони відповідали лише рівню Block 1, але згодом вони були поступово модернізовані до Block 10 та 15. А згодом пройшли оновлення MLU з додачею контейнера LANTIRN для використання високоточного озброєння, а також інтенції системи передачі даних Link 16, нашоломної системи керування JHMCS та оновлення системи РЕБ EWMS.

Серед потенційних донорів, які можуть увійти у європейську коаліцію F-16 - Нідерланди, яка має 10-12 вже списаних машин. Ще один потенційний донор - Бельгія, яка має на озброєнні 53 F-16 (44 F-16AM та 9 F-16BM), які за станом доволі схожі на данські й також замінюються на F-35.

F-16 Нідерланди
F-16 повітряних сил Нідерландів (фото: Koninklijke Luchtmacht)

Кандидатом є й Португалія, яка також експлуатує 30 одиниць F-16 (26 F-16AM та 4 F-16BM). Поки країна не оголосила про намір списати ці машини, але не виключає те, що ці машини будуть передані до України. Як мінімум ще у лютому прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта повідомив, що у Лісабону немає "червоних ліній" відносно F-16 для України.

Звісно серед операторів F-16 у Європі є ще Польща, але Варшава вже передає 14 МіГ-294 МіГ-29 і не зможе надати ще 15 машин цих радянських машин до прибуття FA-50 та F-35, не говорячи вже про основні літаки своїх повітряних сил у вигляді майже півсотні F-16.

F-16 повітряних сил Португалії
F-16 повітряних сил Португалії (фото: Força Aérea Portuguesa)

Тобто гіпотетична європейська коаліція F-16 - це Данія, Бельгія, Нідерланди та Португалія. Але коли мова йде про вживані машини, то необхідно розуміти, що за ними зараз йде справжнє полювання. Зокрема до данських винищувачів вже доволі серйозно придивляється Аргентина, яка почала перемовини щодо викупу вживаних F-16 ще наприкінці минулого року. При цьому мова йде про бажання викупити одразу 18 бортів.

На вживані F-16 також полює й Румунія, яка у листопаді минулого року "вирвала" норвезькі F-16 по дуже смачній ціні у 388 млн євро за 32 машини. Зараз й Болгарія вкрай активно шукає винищувачі у тимчасову оренду на декілька років, бо залишається взагалі без винищувачів через завершення ресурсу МиГ-29 і зсувом строків виконання замовлення на нові F-16. Й саме тому почала розмову, що готова передати до України МиГ-29, але в обмін на західні машини.

Тобто насправді навіть у найбільш сприятливій ситуації Україні вочевидь знадобиться "попрацювати ліктями".

Читайте також: Шрапнельний скид з дрона з пікірування: українські розробники пішли максимально вірним шляхом (відео)