xcounter
#

Як Ізраїль продає країнам НАТО зброю, котру не має на озброєнні ЦАХАЛ, і в чому тут "підвох"

6628
САУ ATMOS 2000 ізраїльського виробництва, ілюстративне фото з відкритих джерел
САУ ATMOS 2000 ізраїльського виробництва, ілюстративне фото з відкритих джерел

Приклади, коли країна-виробник успішно продавала на експорт озброєння, яке не використовує її власна армія - більш ніж рідкісні

На початку квітня 2023 року стало відомо, що Голландія на додачу до уже погоджених 20 пускових установок M142 HIMARS планує купити також ракетні системи PULS ізраїльського виробництва.

Ці системи можуть запускати або 16 керованих реактивних снарядів калібру 122-мм на дальність до 35 км, або ж дві ракети Predator Hawk з дальністю до 300 км. При цьому Ізраїль упирає на те, що його система коштує дешевше (хоча реальний цінник невідомий), і що строк виробництва буде начебто коротшим, аніж у HIMARS.

Читайте також: Євротанк MGCS забуксував і не факт, що взагалі з'явиться та замінить Leopard 2 та Leclerc

Водночас, наприкінці січня 2023 року стало відомо, що Данія на заміну виділених Україні САУ CAESAR планує купити в Ізраїлю 18 САУ ATMOS 2000 та вісім згаданих вище ракетних систем PULS. А наприкінці грудня 2022 року Чехія мала отримати від Ізраїлю першу з чотирьох батарей ЗРК Spyder LR для заміни морально застарілих комплексів 2К12 "Куб" радянського виробництва.

Описана вище тенденція сама по собі виглядає цікавою – країни НАТО для зміцнення своїх арсеналів купують озброєння не в західних виробників, а на Близькому Сході (тобто в Ізраїлю). Більш того – Ізраїль продає країнам НАТО озброєння, яке не стоїть на озброєнні ізраїльської армії, в чому ми можемо переконатись, наприклад, якщо відкриємо довідник The Military Balance 2022.

Зенітно-ракетний комплекс Spyder LR, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що само по собі ламає усталену на світовому ринку тенденцію, що країна-виробник зброї може продати на експорт свої вироби хіба що за умови, якщо цим же озброєння користується власна армія. І навряд чи тенденцію зараз ще здатен переламати дефіцит зброї та виробничих потужностей усвіті, який виник на тлі повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Схоже, що тут працюють наступні фактори. Та обставина, що згадані вище САУ ATMOS, реактивні системи PULS чи ЗРК Spyder LR не стоять на озброєнні ЦАХАЛу, схоже, сприймається у світі скоріше просто як свідчення хаосу в ізраїльських оборонних закупівлях. Одним із елементів "м’якої сили" ізраїлю є зокрема уявлення про високу технологічність його розробок зокрема у військовій сфері.

Що, очевидно, і дає зараз можливість ізраїльському ВПК активно просувати своє озброєння на ринку Європи та отримувати відповідні замовлення.

Ізраїльська ракетна система PULS, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Індія хоче, щоб їхній стелс-винищувач AMCA злетів через чотири роки після офіційного старту програми