xcounter
#

​Цей Stryker з лазерами "усіяв поле збитими БПЛА", але поки є проблеми з ракетами та артилерійськими снарядами​

35687
Система DE M-SHORAD. Фото U.S. Army
Система DE M-SHORAD. Фото U.S. Army

Наразі в Армії США є два прототипи такої системи і очікується ще дві одиниці

Прототип системи протиповітряної оборони ближньої дії на базі броньованих машин Stryker з 50-кіловатними лазерами DE M-SHORAD під час бойових стрільб продемонстрували, як вони вміють справлятися з ворожими безпілотниками – і як стверджується, випробувальний полігон Юма, що в Аризоні, США, був "усіяний" збитими БПЛА, розповідає видання Defense News.

DE M-SHORAD
Концепція DE M-SHORAD, зображення Raytheon

Як відзначив в інтерв’ю виданню генерал-лейтенант Роберт Раш, система справлялася з безпілотниками "дуже, дуже ефективно", однак, попри успіх з безпілотниками, наразі є проблеми з протидією ракетам, артилерійським снарядам і мінометним мінам, хоча, наприклад, щодо останніх, то в травні 2022 року повідомлялося, що ця система успішно збила 60-мм мінометну міну.

Читайте також: Збити ракету Р-27 та її носія: ПС США отримали першу лазерну систему для винищувача

Відомо, що наразі Армія США вже має перші два прототипи цих систем, а загалом має отримати чотири – останній має бути доставлений протягом декількох місяців. Тестувати ці системи військові будуть протягом наступного кварталу, а наприкінці 2023 фінансового року вже будуть розробляти концепцію застосування цієї системи на полі бою – відзначається, що "Армія США має визначити правильне поєднання цих систем і те, як вона хоче використовувати їх в бойових діях".

Ілюстративне відео концепції лазерної системи на бронемашині Stryker

Контракт на постачання цих систем було укладено з компанією Raytheon у 2021 році на 123 млн доларів після того, як Northrop Grumman вибула з боротьби на початку 2021 року: компанія мала проблеми з системою управлінням живленням та температурою, що призводило до пожеж.

лазерна зброя stryker
Система лазерної зброї, фото U.S. Army

Нагадаємо, що лазерна система протиповітряної оборони DE M-SHORAD складається з таких компонентів: передусім безпосередньо 50-кВтний лазерний бойовий модулю, РЛС, комплекс управління променем і датчик наведення.

Окремо варто додати, що США також тестують й потужніші лазерні системи, зокрема у вересні 2022 року стало відомо, що Lockheed Martin передала Міністерству оборони США нову тактичну лазерну систему потужністю 300 кВт.

Також тут можна згадати, що не тільки США мають такі системи – наприклад, Саудівська Аравія має лазер, який може збивати всі 100% "літаючих мопедів" Ірану, але тут є один нюанс.

Читайте також: Щоб рашисти не змогли збити з ПЗРК, вертольоти Apache мають лазерний "самозахист"